Index Vakbarát Hírportál

Nagy a tiltakozás, Horvátország újra bevezetné a kötelező sorkatonai szolgálatot

2024. július 19., péntek 19:04

Politikai, gazdasági és jogi érveiket sorakoztatják fel petíciójukban mindazon tiltakozók, akik a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítása ellen tiltakoznak Horvátországban. A védelmi minisztérium ugyanis 2025. január 1-től két-három hónap időtartamra szóló kötelező szolgálatot írna elő.

A Gazdasági Oktatási Központ (CEO) nevű nonprofit szervezet pénteken több mint 5000 aláírást tartalmazó petíciót nyújtott be a kormánynak és a védelmi minisztériumnak a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítása ellen tiltakozva Horvátországban – számolt be az MTI az  Index.hr horvát hírportál információi szerint.

A beadványban felsorolják politikai, gazdasági és jogi érveiket a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítása ellen, amire az állami szerveknek most kötelességük lesz válaszolni.

Egyben felhívta a figyelmet a védelmi minisztérium munkatársai és a parlament védelmi bizottságának tagjai nyilatkozataira, amelyekben a kötelező sorkatonai szolgálatot helyettesítő polgári szolgálatot – amely kétszer annyi ideig tartana –, úgy mutatták be, mint bevett „gyakorlatot egyes európai országokban és NATO-tagállamokban”.

Hrvoje Markovic, a CEO ügyvezető igazgatójának az a véleménye, hogy a katonai szolgálat sérti az alkotmányban biztosított törvény előtti egyenlőség jogát és negatív gazdasági következményekkel jár a munkaerőpiacra nézve is.

Ivan Anusic védelmi miniszter június végén azt mondta: minden készen áll arra, hogy Horvátország 2025. január 1-jétől bevezesse a sorkatonai szolgálatot, amelyet két-három hónapra terveznek és akik a polgári szolgálatot választják, a szolgálati idő hosszabb lesz, és kevesebb lesz az engedmény is.

Horvátországban 2008-ban törölték el a kötelező sorkatonai szolgálatot.

Rovatok