Index Vakbarát Hírportál

Magyarország ismét vétózott: ezúttal Izrael miatt lett az EU kerékkötője

2024. július 21., vasárnap 06:24

Magyarország vétója miatt nem az Európai Unió tagállamai, hanem csak az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell helyteleníti azt, hogy a héten az izraeli törvényhozás határozatban utasította el a független Palesztin Állam létrehozását. Ez már nem az első alkalom, hogy a magyar kormány vétózik egy Izraelt érintő állásfoglalást.

Közleményt adott ki Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, amelyben helyteleníti, hogy az izraeli törvényhozás, a Knesszet a héten egy olyan határozatot fogadott el, amelyben állást foglalt a független Palesztin Állam létrehozása ellen.

Mint a közleményében az EU külügyi főképviselője írja, ez szembemegy a nemzetközi közösség konszenzusával, miszerint a Közel-Keletre hosszú távú békét és biztonságot a kétállami megoldás hozna. Borrell szerint a palesztinoknak és az izraelieknek egyenlő joguk van biztonságban, méltóságban és békében élni.

Az EU főképviselője hozzátette, az EU nem ismeri el az 1967-es határok változásait – azaz az izraeli expanziót –, ha csak a két felek abban meg nem állapodnak, emellett pedig kijelentette, hogy az EU továbbra is aktívan fog dolgozni a nemzetközi és regionális partnereivel, hogy a béke elérését szolgáló politikai folyamatot újraélesszék, amihez szerinte a palesztin államisághoz vezető út kulcsfontosságú.

A palesztin nép számára nincs remény, nincs horizont, ami csak tovább mélyíti a konfliktust

– zárul a közlemény. Ugyanakkor az, hogy ezt mindössze Borrell adta ki, nem pedig a 27 tagállam egyhangúlag, az valószínűleg gyengíti az üzenetét.

Az Euronews egy név nélküli magas rangú EU-diplomatára hivatkozva arról ír, a közlemény szövegében pedig 26 tagállam is egyetértett,

azonban Magyarország ellenezte az Izraelt elítélő közleményt, ezért egyedüliként megvétózta azt.

Mint arra a lap emlékeztet, ez nem az első alkalom, hogy az Izrael és a Hamász terrorszervezet közötti háború tavaly október 7-i kitörése óta a magyar kormány egyedüliként ellenez egy közleményt vagy határozatot – például ugyanúgy egyedüliként blokkolta a közös EU-nyilatkozatot, amelyben arra szólították volna fel Izraelt, hogy ne támadja meg a Gázai övezet déli részén lévő, több százezer menekültnek menedéket nyújtó Rafaht.

Hétfőn egyébként a tagállamok külügyminisztereiből álló Külügyi Tanács reggel kilenckor fog összeülni, ahol Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel való informális eszmecsere mellett a közel-keleti helyzetről is tárgyalni fognak, így vélhetően a független Palesztin Állam létrehozását ellenző Knesszet-határozatról is.

Magyarország egyébként azon uniós tagállamok közé tartozik, amelyek hivatalosan is elismerik a Palesztin Államot 1988 óta. 

Rovatok