Index Vakbarát Hírportál

Az izraeli katonák gyermekbénulás elleni oltást kapnak

2024. július 21., vasárnap 19:39

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) gyermekbénulás vírus nyomaira bukkant a gázai szennyvízrendszerben, bár eddig egyetlen esetet sem erősítettek meg.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) gyermekbénulás elleni oltási kampányt indított katonái számára a gázai övezetben, miután kimutatták a vírust a terület szennyvízrendszerében. Az önkéntes alapon zajló oltási kampány a gázai övezetben szolgálatot teljesítő valamennyi katonára és tartalékosra vonatkozik − jelentette a Times of Israel.

Christian Lindmeier, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője pénteken közölte, hogy a gázai övezetben hat csatornarendszerbeli helyszínen találtak 2-es típusú gyermekbénulás vírust, hozzátéve, hogy eddig senkit sem kezeltek a betegséggel összefüggő tünetekkel. Lindmeier mindazonáltal „rendkívül aggasztónak” nevezte a leletet − tette közzé a Politico.

A Haaretz arról számolt be, hogy az IDF aggódik a gyermekbénulás kitörésének lehetősége miatt, tekintettel a gázai egészségügyi helyzetre. A gyermekbénulás széklet-orális betegség, és a fertőzések a szennyezett és rossz csatornarendszerekkel hozhatók összefüggésbe.

„Az egészségügyi rendszer megtizedelése, a biztonság hiánya, a hozzáférés akadályozása, a lakosság folyamatos kitelepítése, az orvosi ellátmányok hiánya, a rossz vízminőség és a gyengébb higiéniai körülmények növelik az oltással megelőzhető betegségek, köztük a gyermekbénulás kockázatát” − írta pénteken Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója az X-en. A kilenc hónapja tartó háború alatt az Egészségügyi Világszervezet szerint a gázai kórházak kevesebb mint fele működik.

Rovatok