Index Vakbarát Hírportál

Harley Davidsonon száguldó milliárdos szultán lett Malajzia új királya

2024. július 21., vasárnap 07:24

Új királya van Malajziának a 65 éves Ibrahim Iskandar milliárdos szultán személyében, aki korát meghazudtoló módon Harley Davidsonján rója az utakat. Az ország miniszterelnöke üdvözölte az új királyt és hűséget esküdött neki.

Malajziában színpompás ceremónia keretében királlyá koronáztak szombaton egy Harley Davidson motorkerékpáron közlekedő milliárdos szultánt. A 65 éves Ibrahim Iskandar szultán megkoronázása a Kuala Lumpur-i Istana Negara királyi palotában azután történt, hogy Johor uralkodója, akit tavaly októberben választottak meg az ország új, 17. királyának, januárban letetette a hivatali esküt – közölte az MTI.

A ceremónián részt vett mások mellett Anwar Ibrahim miniszterelnök, Hasanal Bolkiah, a szomszédos Brunei szultánja és Hamad bin Isza al-Halifa bahreini király. Az arannyal díszített hagyományos kaftánt és királyi fejdíszt viselő uralkodó vállalta, hogy tiszteletben tartja az alkotmányt, „megvédelmezi az iszlámot és szavatolja a békét Malajziában”.

Anwar Ibrahim üdvözölte az új királyt és hűséget esküdött neki. Malajzia alkotmányos monarchia, ahol a kilenc ősi szulanátus családfői saját maguk közül választanak uralkodót öt évre. Bár a király szerepe többnyire ceremoniális, az elmúlt években azonban mégis erősödött, tekintettel a malajziai politikai élet megosztottságára, háromszor is be kellett avatkoznia, hogy miniszterelnököt tudjanak jelölni. Az uralkodónak a fontos politikai kinevezések felügyeletén túl kegyelmezési joga van, ő a legfőbb vallási vezető a muzulmán többségű országban, s egyben ő a hadsereg főparancsnoka is.

Ibrahim Iskandar szultán a gazdag johori királyi család tagja,

a Bloomberg hírügynökség legalább 5,7 milliárd dollárra (2049 milliárd forint) becsüli a szultán és a családja vagyonát.

A szókimondásáról ismert Ibrahim szultán éles hangon bírálta a malajziai politikát és a korrupciót. A hatgyerekes családapa a múltban Harley Davidson motoron járta be Johort, hogy adományt osszon a rászorulóknak. A közösségi hálón jártas királynak tekintélyes luxus- és sportautógyűjteménye, továbbá több magánrepülőgépe van.

Legutóbb negyven éve volt johori szultán Malajzia uralkodója, mikor Ibrahim szultán apját, Iskandar szultánt kiáltották ki Malajzia nyolcadik királyává 1984-ben.

Rovatok