Index Vakbarát Hírportál

Boris Johnson szerint Donald Trump többféle módon is rendezhetné az ukrán–orosz háborút

2024. július 21., vasárnap 13:14

Boris Johnson volt brit miniszterelnök szerint „Donald Trump Fehér Házba kerülésével esély lenne arra, hogy visszatérjenek azok az idők, amikor Oroszország a G8-ak és a NATO megbecsült partnere volt”. Az Egyesült Királyság korábbi vezetője emellett úgy véli, Ukrajnának a 2022-es határok mentén kellene békét kötnie Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, miközben az ország többi részét teljesen szabadnak ismerik el, „amely képes dönteni a saját sorsáról”.

Boris Johnson volt brit miniszterelnök szerint ha Donald Trump nyerné az amerikai választásokat, akkor véget érhetne az ukrán–orosz háború.

A korábbi kormányfő a Daily Mailnek írt cikkében azt is bemutatta, milyen forgatókönyvekkel rendelkezhet a republikánus jelölt a konfliktus lezárására. 

Johnson többek közt azt írta: úgy véli, rendezné a helyzetet, ha Ukrajna a 2022-es határok mentén próbálna meg békét kötni (feladva ezzel az 1991-eseket, vagyis az egész Krímet és a Donbász egy részét).

MINDEZ ELLENTMOND A ZELENSZKIJ-KORMÁNY JELENLEGI TÖREKVÉSEINEK IS, MIUTÁN ŐK AZ 1991-ES HATÁROKAT AKARJÁK VISSZAÁLLÍTANI.

Ugyanakkor Boris Johnson szerint „a jövőbeli konfliktusok és bizonytalanság elkerülése érdekében Ukrajna többi részét szabad országként kellene elismerni, amely képes eldönteni a saját sorsát az Európai Unión és a NATO-n belül” – idézte a politikust a Kommerszant orosz hírportál (korábban egyébként olyan állítások is megjelentek a sajtóban, miszerint Johnsonnak is szerepe lehetett a 2022-es orosz–ukrán béketárgyalások meghiúsulásában. Erről ukrán és orosz részről egyaránt szó esett).

Amerikai katonák leváltása ukránokra? 

A NATO keleti szárnyánál állomásozó 70 ezer amerikai katonával kapcsolatban hangsúlyozta: „az ukránoknál több mint egymillió embernek van fegyvere, és már megszokták a NATO-felszerelések használatát”.

Ezért „semmi sem indokolja, hogy ne válthatnák le az amerikai katonák egy részét”. „Trump ezzel pénzt takarítana meg, amerikai csapatokat vinne haza, és az európaiakat arra kényszerítené, hogy többet tegyenek a saját védelmükért” – emelte ki cikkében Johnson. 

Visszatérhetnek a régi idők 

Boris Johnson annak a véleményének is hangot adott a cikkben az Ukrajinszka Pravda szerint, hogy „Donald Trump Fehér Házba kerülése esélyt adhat arra, hogy visszatérjenek azok az idők, amikor Oroszország a G8-ak és a NATO megbecsült partnere volt”. Azonban ezt az eredményt Johnson véleménye szerint csak egyféleképpen lehet elérni – erővel.

Washingtonnak Trump alatt meg kell mutatnia, hogy a nemzetközi határokat tiszteletben kell tartani, és hogy a régi birodalmat nem lehet erőszakkal helyreállítani

– fogalmazott a politikus az ukrán hírportál szerint. Majd hozzátette: ez azt jelenti, hogy „a végsőkig támogatnia kell az ukránokat”. 

Orbán Viktor szerint „Trump azonnal béketárgyalásokat fog követelni”

Mint arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök szintén azt vallja, ha Donald Trump megnyeri a novemberi amerikai elnökválasztást, azonnal béketárgyalásokat fog követelni Oroszország és Ukrajna között. 

Biztosan állíthatom (…), hogy választási győzelme után azonnal, nem fog várni a beiktatásáig, hanem azonnal kész lesz a békeközvetítésre. Erre részletes és megalapozott tervei vannak

– idézi a Bild azt a levelet, melyet a magyar kormányfő az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek küldött. A magyar miniszterelnök az után fogalmazott így, hogy a NATO-csúcstalálkozó közben egyeztetést folytatott Donald Trumppal. 

Az ukrajnai háború fejleményeit vasárnap is percről percre követjük ebben a cikkünkben. 

Rovatok