Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Magyarország továbbra is a Lukoiltól kapja a kőolajat

2024. július 22., hétfő 15:29

Sajtótájékoztatót tartott Szijjártó Péter külügyminiszter, aki Brüsszelből jelentkezett be élőben. A külgazdasági és külügyminiszter a Külügyek Tanácsát követően állt a sajtó képviselői elé, és számolt be az energiaellátást érintő kérdésekről.

Élőben jelentkezett be Szijjártó Péter Brüsszelből, ahol az Európai Unió külügyminiszterei tanácskoztak. A külügyminiszter első körben a magyarországi energiaellátás helyzetéről beszélt. Elmondta, hogy Magyarország és Szlovákia is Ukrajnán keresztül kap kőolajat, hiszen nincsen más, alternatív útvonal.

Ennek függvényében Magyarország és Szlovákia felmentést kapott az EU-s olajszállítási szankciók alól, azaz a két ország továbbra is ezen az útvonalon kapja a kőolajat.

A megállapodás előzménye, hogy Ukrajna részleges tilalmat rendelt el a területén áthaladó orosz olajra. Kijev a múlt hónapban szankciókkal akadályozta meg a legnagyobb moszkvai olajipari magáncég, a Lukoil által Közép-Európába értékesített kőolaj vezetékeken keresztül történő szállítását. Ezzel részben semmissé vált az európai uniós szankciók alóli mentessége, amelyet azért hoztak létre, hogy az Oroszországtól függő országoknak több időt adjanak a szállítások leállítására – írta meg a Politico.

A miniszter szerint Ukrajna célja, hogy több mint két évvel az ország teljes körű lerohanása után megfojtsa a Kreml háborús kasszájának egyik legfontosabb bevételi forrását. A lépés azonban ellátási hiánytól való félelmet kelthet Budapesten, amely olajimportjának 70 százalékát Oroszországtól – és ennek felét a Lukoiltól – kapja.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a Lukoil évente 2 millió tonna kőolajat szállít Magyarországra, amely az országba érkező kőolajimport egyharmada.

Ez elfogadhatatlan lépés Ukrajna részéről, amely az EU tagja akar lenni, és egyetlen döntéssel két EU-s ország kőolajellátását sodorja veszélybe

– mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy átmeneti megoldásokkal sikerült stabilizálni a helyzetet, azonban kiemelte, hogy a Lukoil szállításai nélkül nem lehet fenntartani a kőolaj ellátásának biztonságát

Tegnap telefonon beszéltem az ukrán külügyminiszterrel is, aki azt mondta, hogy átengednek mindenfajta szállítmányt Ukrajnán keresztül – azonban ez az állítása nem igaz

– mondta Szijjártó Péter. „Ez a lépés sérti az EU és Ukrajna közötti társulási megállapodás egyik pontját, amely szerint Ukrajna nem szakíthatja meg az energiaszállítást az európai tagországok irányába” – tette hozzá. Megjegyezte azt is, hogy ilyen esetben a kárvallott tagország azonnal konzultációs eljárást indíthat, amelynek során az Európai Bizottság köteles képviselni az EU-s tagországokat. 

A mai napon Szlovákiával közösen kezdeményeztük ezt, a választott bíróság konzultációs eljárását – mivel sürgős ügyről van szó, hiszen az energiaellátás egy akut kérdés, ezért az EU-nak 3 napja van lefolytatni a konzultációs eljárást

– mondta Magyarország külügyminisztere, aki hozzátette: dolgoznak különböző megoldásokon, hogy amennyiben nem sikerül dűlőre jutni Ukrajnával, akkor is biztosítani tudják a kőolajellátást, mindezt a Mollal közösen.

Szijjártó Péter szerint ez barátságtalan lépés volt Ukrajnától, hiszen Magyarország felől 42 százalékra nőtt Ukrajna villamosenergia-importjának részesedése, valamint kiemelte azt is, hogy hazánk mellett Szlovákia és Lengyelország segített Ukrajnának.

Tisztelettel felszólítjuk Ukrajnát, hogy ne lehetetlenítse el a Lukoil Magyarországra és Szlovákiára történő kőolajszállítását

– emelte ki a tárcavezető.

Hangsúlyozta azt is, hogy az EU elmúlt két és fél éves stratégiája Ukrajnával szemben súlyosan megbukott, a külügyminiszter szerint „kudarcot vallott”.

„Nem az orosz gazdaságnak, hanem az EU gazdaságának tett rosszat Ukrajna” – mondta.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy „senki nem tudott egy olyan mondatot sem idézni, amely Orbán Viktor nevében hangzott el, és úgy szólt volna, hogy az »EU nevében«”.

Rovatok