Index Vakbarát Hírportál

A DK szerint Magyar Péter vagy hazudik, vagy nőnek tartja magát

2024. július 23., kedd 17:16

Magyar Pétert az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottságának alelnökévé választották kedden. A Tisza Párt elnöke közösségi oldalán számolt be arról, hogy a Fidesz és Demokratikus Koalíció képviselői összefogva szavaztak a megválasztása ellen. Molnár Csaba, a DK európai parlamenti képviselője szerint egy jelentéktelen tisztségről van szó, emellett Magyar Péter „szokása szerint félre akarja vezetni a közvéleményt”.

Az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottsága megválasztotta kedden az alelnökeit. A tisztségért Magyar Péter is indult, amit a DK mellett a Fidesz képviselői sem támogattak. Molnár Csaba közösségi oldalán reagált a Tisza Párt elnökének felvetésére, miszerint a keddi szavazásnál egy „DK–Fidesz-nagykoalíció” alakult meg az Európai Parlamentben.

A DK európai parlamenti képviselője kiemelte, hogy érdemes tisztába tenni a történteket, mivel Magyar Péter „szokása szerint félre akarja vezetni a közvéleményt”.

A szocialista politikus szerint szó sincs arról, hogy „valamilyen szörnyű összeesküvés gátolná” a Tisza Párt elnökének érvényesülését, ráadásul egy „jelentéktelen tisztségről van szó, ami nem szokta elérni az EP-képviselők ingerküszöbét”. Molnár Csaba szerint frakciójuk be akarta tartani azokat a szabályokat, amelyeket Magyar Péter megsértett.

Magyar Péter vagy hazudik, vagy nőnek tartja magát, vagy nem tiszteli a nőket védő szabályokat

– emelte ki Molnár Csaba. 

Megjegyezte, hogy az EP-szabályai alapján a szakbizottság alelnökeinél is érvényesülnie kell a nemi egyensúlynak, így ebben az esetben az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottsága alelnöki tisztét egy nőnek kellett volna elnyernie.

Magyar Péter ennek ellenére is fenntartotta a jelölését, pedig mindenki tudta, hogy erre a tisztségre férfi már nem jelölhető. Azt a trükköt találták ki erre, hogy felmentést kérnek a szabály alól. Ezt a szociáldemokrata frakció elutasította, hiszen a mi frakciónk betartja a szabályokat, és nem akarta engedni, hogy egy, a szabály szerint nőnek fenntartott posztot férfi kaphasson meg” – hangsúlyozta Molnár Csaba.

A DK EP-képviselője úgy látja, hogy a kialakult helyzetre három megoldás lehetséges logikailag. „Az egyik, hogy Magyar Péter hazudott arról, ami történt – ez nem lenne újdonság, hazudik ez a jóember állandóan. A másik lehetséges megoldás, hogy saját magát nőnek tartja, és ezért akart elfoglalni egy nőknek fenntartott tisztséget – na, ez újdonság lenne, de ez meg engem nem érdekel egyáltalán. A harmadik, hogy annyira nem tiszteli a nőket védő szabályokat, hogy azokat semmibe véve akar érvényesülni a politikában – a híreket hallva ez sem lenne újdonság” – zárta bejegyzését Molnár Csaba, majd azt ajánlotta Magyar Péternek, döntse el ő, hogy a felsorolásból melyik lehet az, ami igaz.

Magyar Péter az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottságának alelnöke lett

Magyar Pétert az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottságának alelnökévé választották – ismertette az MTI a Tisza Párt közleményét.

A hírt a politikus is megosztotta Facebook-oldalán, hozzátéve, hogy megválasztása mellett történt egy érdekesebb dolog is. 

„A rólam való szavazás során megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció, »amelyben Dobrev Klára ül«, nagykoalíciója az EP-ben. Mikor máskor, mint a magyar alelnökről való szavazáskor. A Fidesz képviselője, Schaller Ernő a megválasztásom ellen szavazott, ahogy Dobrev Klára szocialista párttársai is. A DK képviselőjében legalább volt annyi taktikai érzék, hogy nem jött be szavazni, hanem egyik párttársát küldte” – emelte ki a Tisza Pár elnöke.

Magyar Péter szerint Fidesz a szocialistákkal együtt szavazott, azért, hogy megakadályozzák, hogy magyar képviselő vezető pozíciót kapjon.

Mint ismert, a Tisza Párt alig 2 hónapos kampánya után a szavazatok csaknem 30 százalékát szerezte meg a június 9-i európai parlamenti választásokon, így 7 delegáltat küldhetett az EP-be. Felvételüket rögtön kérvényezték az Európai Néppártba, az EP legnagyobb pártcsaládjába. A Fővárosi Közgyűlésbe emellett 10 delegáltat küldhet a párt, csakúgy, mint a Fidesz.

Rovatok