Index Vakbarát Hírportál

Újra lezárták Catania repülőterét az Etna kitörése miatt

2024. július 23., kedd 15:08

A kelet-szicíliai Catania városát érintő repülőgépjáratokat kedden felfüggesztették az Etna újbóli kitörése miatt – közölte a repülőtér üzemeltetője, újabb utazási nehézségeket okozva a nyári turisztikai főszezonban.

Az Etna, a világ egyik legaktívabb vulkánja, az elmúlt napokban ismét intenzív tevékenységet fejtett ki, forró hamut és lávát okádva − jelentette a Reuters. A cataniai repülőteret már a hónap elején is lezárták a hamu miatt. A város Szicília keleti részének központjaként működik, és többen érkeznek ide, mint a sziget „fővárosának” tartott Palermóba.

A közlemény szerint a hatóságok „minden légi járat felfüggesztéséről” döntöttek. 

A felfüggesztés járattörléseket és/vagy más repülőterekre való átirányítást eredményez.

 − tették hozzá, és elmondták, hogy a vulkáni hamueső megszűnése után ismét működni fog a cataniai repülőtér.

Gyakrabban törhetnek ki Európa tűzhányói

Korábban beszámoltunk róla, hogy Harangi Szabolcs, a HUN-REN-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportjának vezetője az Infórádiónak nyilatkozott arról, hogy a korábban bekövetkezett három lávaszökőkutas kitörést nagyon mélyről érkező, friss gázokban rendkívül gazdag magmatömeg okozta.

Azt is elárulta, hogy nemcsak az Etna, hanem több más olasz vulkán is meglehetősen aktívvá vált, ezek közül a Stromboli kitörését emelte ki, mely a hegy északnyugati oldalán történt, míg a szicíliai tűzhányó esetében a délkeleti részén volt lávafolyás.

A kutató a turistáknak azt javasolja, hogy figyeljék az előrejelzéseket, valamint hallgassanak a túraszervezőkre. Azonban nehezen jósolható meg, mikor várható a következő vulkanikus tevékenység.  Olaszországon kívül a szakember szerint Izlandon várható elsősorban gyakoribb vulkanikus tevékenység.

Rovatok