Index Vakbarát Hírportál

Újabb részletek a daruvári mészárlásról: anyagi konfliktus állhat a háttérben

2024. július 23., kedd 15:35

Hat embert ölt meg egy háborús veterán egy horvátországi idősek otthonában, helyi sajtóbeszámolók szerint azért, mert „tisztázatlan anyagi viszonyok álltak fent” közte és az otthonban lakó idős édesanyja között, akit szintén meggyilkolt. A férfi feltehetően alkoholproblémákkal is küzdött nyugdíjazása óta.

Anya és fia közötti pénzügyi konfliktus és alkoholizmus állhat a horvátországi idősotthonban elkövetett tömegmészárlás hátterében, amelyet egy 51 éves háborús veterán, Kreszimir Pahoki követett el hétfőn – írja a Jutarnji nevű horvát oldal. 

Mint arról beszámoltunk, hat ember meghalt és hét megsérült, miután egy fegyveres tüzet nyitott egy horvátországi idősek otthonában, a Zágrábtól keletre fekvő Daruvárban. A daruvári tömeggyilkos hat embert – köztük a saját édesanyját is – lelőtte. A horvát sajtó arról ír, hogy a férfi és az anyja között tisztázatlan anyagi viszony miatt mérgesedett el a kapcsolat. Az asszony állítólag átadta a tulajdonában lévő ingatlant az otthon tulajdonosainak, mert a nyugdíja túl kicsi volt ahhoz, hogy meg tudja fizetni a költségeket az ellátásért cserébe. 

A férfit a lövöldözés után Daruvárban, egy kávézóban fogták el a hatóságok, majd a belovári rendőrkapitányságra szállították, ahonnan a Megyei Főügyészségre viszik kihallgatásra a nyomozási bíró elé, sajtóértesülések szerint szerda délelőtt.

A pakraci kórház igazgatója, Marina Major elmondta, hogy még négy súlyosan sérült embert ápolnak a kórházban, akiknek az állapota stabil. A betegek pszichológiai segítséget is kapnak.

Daruvár vezetése a július 24-ét, szerdát gyásznappá nyilvánítja a hat áldozat tragikus halála miatt. 

A merénylő mindenkit meghívott egy italra

Helyi beszámolók szerint a férfi az elmúlt 10 évben szinte minden nap – ahogyan közvetlenül a vérengzés előtt is – egy helyi kocsma előtt ült és sörözött.

A szemtanúk arról számoltak be a helyi sajtónak, hogy a veterán italt rendelt magának, és megvendégelte az abban a pillanatban a kávézóban tartózkodó vendégeket is. Mint elmondták, nyugodtnak tűnt, és csupán annyit mondott: „Tennem kell valamit.” 

Az 51 éves merénylő katonaként részt vett az 1991–1995-ös délszláv háborúban, ki is tüntették, később katonai rendészként dolgozott, de már jó pár éve nyugdíjazták, és inni kezdett. 

Rovatok