Index Vakbarát Hírportál

1000 milliárd foritnyi kárt okoznak a dugók a belgáknak

2024. július 25., csütörtök 06:16

Belgiumban az autósok évente 40 órát és 51 percet töltenek forgalmi dugókban, ami azt jelenti, hogy minden belga autós naponta átlagosan 6 perc 43 másodpercet vesztegel a torlódások és forgalmi fennakadások miatt –közölte a belga közlekedési adatokat gyűjtő szolgálat (BMD).

2023 első félévéhez képest a belga autósok az idei év azonos időszakában 6 százalékkal több időt töltöttek forgalmi dugókban vesztegelve. Az év első hat hónapjában a belgiumi torlódások hossza 8280 kilométer volt, ami 60 százalékkal haladja meg a tavalyi év azonos időszakának számait.

A vállalkozások belgiumi szövetsége (VBO) szerint a dugók okozta gazdasági károk miatt sürgős intézkedéseket kell hozni a forgalmi torlódások problémájának kezelésére, ugyanis – mint kiemelték – a forgalmi dugókban elvesztegetett idő évente 2,7 milliárd eurójába kerül a belga gazdaságnak, ami a belga GDP 0,57 százalékát teszi ki. Ez az adat 8 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest – jegyezték meg.

Pieter Timmermans, a VBO vezérigazgatója szerint a közzétett adatoknak arra kell ösztönözniük a politikai döntéshozókat, hogy tegyenek erőfeszítéseket a torlódások enyhítésére, valamint a zöldebb és kombinált mobilitás előmozdítására. Timmermans úthasználati díjrendszer bevezetését is javasolta, a bevételt szerinte a közúti infrastruktúra és a tömegközlekedés fejlesztésére kellene fordítani – írja az MTI.

Rovatok