Index Vakbarát Hírportál

Újabb német repülőtéren akcióztak a klímaaktivisták

2024. július 25., csütörtök 11:31

Németország legforgalmasabb repülőtere, a frankfurti légikikötő csütörtökön ideiglenesen felfüggesztette a járatait, miután klímaaktivisták a fosszilis tüzelőanyagok használata elleni tiltakozásul a kifutópályára ragasztották magukat.

A repülőtér, amelyen tavaly mintegy 60 millió utas fordult meg, közleményében azt tanácsolta az utasoknak, hogy ne menjenek ki a létesítménybe, egy másik tájékoztatás szerint ráadásul több járatot is átirányítottak vagy töröltek, mert tüntetők foglalták el az egyik kifutópályát − számolt be a CNN.

A repülőtér friss információi szerint a járatok „fokozatosan újraindulnak”, miután „egy rendőrségi akció miatt” ideiglenesen felfüggesztették a légi forgalmat.

 „A nap még fel sem kelt, de a németországi légi forgalom már leállt” − szerepelt az X-en. Az Oil Kills nevű aktivistacsoport szerint hat tüntető ragasztotta magát a kifutópályára.

A Letzte Generation, azaz „Utolsó generáció” nevű klímaaktivista csoport olyan videókat és fotókat tett közzé az X-en, amelyeken tagjai a kifutópályán láthatóak. „A repülőterek olyan helyek, ahol nyilvánvalóvá válik, hogy amit a múltban normálisnak tekintettek, azt ma már nem engedhetjük meg magunknak. A gáz és a szén a létünket fenyegeti” − fogalmazott a Letzte Generation.

A frankfurti tüntetések egy nappal azután kezdődtek, hogy klímaaktivisták Európa-szerte tüntetések sorozatát rendezték a repülőtereken. Szerdán a Letzte Generation tagjai a németországi Köln–Bonn repülőterén a kifutópályára ragasztották kezüket. Az Oil Kills szerint három tüntetőt vettek őrizetbe az incidens során.

Norvégiában az aktivistacsoport szerint három embert vettek őrizetbe az oslói repülőtéren, miután beszöktek a kifutópályára, hogy klímavédelmi intézkedéseket követeljenek a norvég kormánytól. Spanyolországban újabb öt embert állított elő a rendőrség a barcelonai repülőtéren, akik közül egyet letartóztattak, a többieket pedig megbírságolták. Az Oil Kills szerint a finnországi Helsinki repülőtéren további kilenc ember blokkolta a biztonsági kapukat, szintén fennakadást okozva a zavartalan közlekedésben.

Rovatok