Index Vakbarát Hírportál

Olaf Scholz újraindul a német kancellári posztért

2024. július 25., csütörtök 05:51

A német kancellár világos bevándorláspolitikát követel, az amerikai választásokon pedig Kamala Harris győzelmére számít.

A Tagesspiegel arról ír, hogy az eddigi közvélemény-kutatások eredményei szerint az SPD nem szerepel a legnépszerűbb pártok között. Olaf Scholz kancellár meggyőződése, hogy a 2025 őszén tartandó választásig a közvélemény-kutatások eredményeit a számukra jó irányba tudja fordítani.

Olaf  Scholz nagyon valószínűnek tartja, hogy Kamala Harris fogja megnyeri az amerikai választásokat. A kancellár „hozzáértő és tapasztalt politikusnak nevezte Harrist, aki pontosan tudja, mit csinál”. Joe Biden amerikai elnök helyettesének „nagyon világos elképzelései vannak országa szerepéről, a világban zajló fejleményekről” és „az előttünk álló kihívásokról”.

A kancellárnak a bevándorlásról is határozott véleménye van. Scholz elmondása szerint „mi választhatjuk meg, hogy ki jön Németországba”. Németországban jelenleg rekordszámú a foglalkoztatottak száma. A következő két-három évtizedet a munkaerőhiány jellemezné. Ahhoz, hogy Németország „virágzó és gazdag ország” maradhasson, elegendő munkaerőre van szüksége – akár Európán kívülről is.

Scholz ugyanakkor hangsúlyozta a bevándorlás legális csatornáinak szükségességét. „Megválaszthatjuk, hogy ki jön Németországba? Igen” – mondta a kancellár. A szövetségi kormány „nagyon pontosan” dolgozik azon, hogy „különösen a bűnözőket” kitoloncolják Szíriába és Afganisztánba – írja a Tagesspiegel.

Rovatok