Index Vakbarát Hírportál

Több, mint 200 ezer embert bántalmaztak Új-Zélandon az egyházi és kórházi ellátásban

2024. július 25., csütörtök 16:30

Főként a maori kisebbséghez tartozó gyermekeket érte abúzus az állami és egyházi gondviselésben, az ország vezetése hivatalosan is elnézést kért.

Megállapították Új-Zéland felelősségét a több évtizeden át tartó, kórházi, állami és egyházi abúzusról, amely 200 ezer embert érint. Az ország független vizsgálata alapján az 1950-es évektől kezdve rengetegen néha kínzással felérő bántalmazást szenvedtek. Az érintettek legnagyobb része a szigetország őshonos, maori népéhez tartozott.

A vizsgálatra válaszul Új-Zéland kormánya elismerte, hogy az egyes gyermekekkel való bánásmód néhány hírhedt kórházban elfogadhatatlan volt, valamint hivatalosan is elnézést kért az elmúlt hetven évben bántalmazást szenvedőktől, legyen szó az állami, árvaházi vagy egyházi gondviselésben felnövőkről.

Ezzel szemben az ország miniszterelnöke, Christopher Luxon azt mondta, hogy egyelőre túl korai megmondani, mennyi kompenzációt fizet majd az ország – amit az AP értesülései alapján a vizsgálati iratok milliárd dolláros tételre becsülnek.

Emellett azt sem tudja megígérni, hogy azok, akik próbálták eltussolni az ügyet, elvesztik munkájukat.

Luxon elmondása alapján az ország vezetését sokkolták a felfedett tények, valamint hogy november 12-én az ország vezetése hivatalosan is elnézést kér a sértettektől.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

Rovatok