Index Vakbarát Hírportál

Itt az újabb lépés Brüsszeltől, magyar minisztereket szankcionálnának

2024. július 26., péntek 16:27

A legfrissebb hírek szerint az Európai Parlament bizottságai nem fogják felkérni a magyar minisztereket, hogy szeptember első felében ismertessék szakpolitikai prioritásaikat a magyar soros elnökségi időszakban. Ez rendkívüli lépés lenne, és Orbán Viktor beszédét is érintheti.

Az Európai Parlament bizottságai nem kérik fel a magyar minisztereket arra, hogy szeptember első felében ismertessék szakpolitikai prioritásaikat a magyar soros elnökséggel kapcsolatban – ezt két bizottsági elnök közölt a Politicóval. Ez az intézkedés legalább a strasbourgi plenáris ülésig tart, amikor

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mondana a parlamentben, és Más források szerint az EP komolyan fontolgatja a magyar elnökség valamiféle bojkottját.

Ahogy azt korábban megírtuk, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint az EU-tagországok vezetői hetek óta „a békemissziónkon köszörülik a nyelvüket”.

Magyarország 2024. július 1-jén átvette az Európai Unió soros elnökségét, Orbán Viktor pedig békemissziót hirdetett. A magyar miniszterelnök utazásait

A miniszterelnök később levélben számolt be a megbeszéléseiről Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének. Útjai azonban nem arattak osztatlan sikert az uniós vezetők körében. Többen elítélték Orbán Viktor békemisszióját, mondván, az Európai Unió soros elnökeként erre nem volt felhatalmazása. Az utazások nyomán 63 EP-képviselő levélben kérte, hogy függesszék fel Magyarország szavazati jogát. Az Európai Unió biztosai pedig bojkottálják a soros elnökség magyarországi eseményeit.

Rovatok