Index Vakbarát Hírportál

Óriási sikerről számolt be Thaiföld, de még bőven van miért aggódni

2024. július 27., szombat 21:06

Míg tavaly legfeljebb 189-re tették a tigrisek számát Thaiföldön, addig mára a 223-at is elérheti a számuk. A tigrispopuláció növekedése azután kezdődött el, hogy 2007-ben fajmegőrzési programot indítottak védelmük érdekében. A program legfontosabb eleme az orvvadászat visszaszorítása volt. A természetvédők szerint a thaiföldi lépések történelmi sikert eredményeztek, ugyanakkor a térség többi országában továbbra is veszélyben van a fennmaradásuk. Most abban bíznak, hogy a thaiföldi példa mintául szolgálhat a térség országainak.

Nem sokkal a tigrisek világnapja előtt Thaiföld jó hírekkel szolgált a nagymacskákkal kapcsolatban. Az ország 18 ezer négyzetkilométeres kiterjedésű, 11 nemzeti parkot és hat természetvédelmi területet magában foglaló nyugati erdőkomplexumában (Western Forest Complex – WEFCOM) a becslések szerint 2007 és 2023 között több mint háromszorosára nőtt a tigrisállomány, így számuk 41-ről 143-ra ugrott – írja a CNN.

A figyelemre méltó eredményt a thaiföldi nemzeti parkok minisztériuma (DNP) és a Wildlife Conservation Society (WCS) által vezetett új, közös tanulmányban figyelték meg. A tanulmányt a Global Ecology and Conservation című tudományos folyóiratban tették közzé online.

További jó hír, hogy nem csak a tigrisek tértek vissza. Egy, a tigrisek értékelésével párhuzamosan közzétett tanulmány szerint a veszélyeztetett patás fajok – mint a szarvasok és a tulkok, amelyek a tigrisek fő prédái – populációi is megduplázódtak a Huai Kha Khaeng Vadvédelmi Területen, amely az erdőkomplexum három védett területének egyike a Thung Yai East (TYE) és a Thung Yai West mellett.

Pornkamol Jornburom, a WCS Thaiföld igazgatója és az új tanulmányon dolgozó egyik vadbiológus arról számolt be, hogy a jelentős növekedés az erdő „hatékonyabb kezelését” tükrözi, és a csaknem két évtizedig tartó természetvédelmi beavatkozások eredménye. 

„Ez az erdőegyüttes számos veszélyeztetett fajnak ad otthont” – mondta Jornburom, aki reméli, hogy a WEFCOM „példakép lehet a vadon élő állatvilág megőrzésében és helyreállításában”.

Üvöltő siker

Pornkamol Jornburom 2005 óta dolgozik természetvédelmi projekteken a WEFCOM-ban. Arról számolt be, hogy azóta drámai változások történtek a szemei előtt.

A terület vadvilágát fenyegető egyik legnagyobb veszélyt az orvvadászat jelenti, amely ellen járőrözéssel lehet a legjobban küzdeni. Jornburom szerint 2005-ben a járőrözések száma korlátozott volt, és nem voltak szisztematikusak. Ráadásul, mint mondta, a vadőrök „csak szóban számoltak be a vezetőiknek, így nem történt adatgyűjtés vagy rögzítés”.

Amikor a tigriseket óvjuk, az valójában sok más faj megőrzéséhez vezet: nemcsak a zsákmányállatok, de az élőhely megőrzéséhez is hozzájárul

– mondta Pornkamol Jornburom.

A WEFCOM – amely Thaiföld legnagyobb erdőterülete és a kontinentális Délkelet-Ázsia legnagyobb erdei nyomvonala – rendkívül fontos élőhely nemcsak a tigrisek, hanem olyan veszélyeztetett állatok számára is, mint az ázsiai elefántok, a szarvasbogarak és a bantengok. A komplexumban a fajok sokfélesége is óriási: 150 emlős, 490 madár és 90 hüllő él itt.

A legtöbb tigrisvédelmi program apró, elszigetelt területek védelmére összpontosít, de a WEFCOM több nemzeti parkot és védett területet köt össze széles kiterjedésű erdei folyosókon keresztül. Ez létfontosságú a tigrisek számára, amelyeknek akár 300 négyzetkilométernyi kiterjedésű élettérre is szükségük van.

Jornburom szerint a DNP elkezdett együttműködni a WCS-szel, hogy „kiépítse és megerősítse a helyszíni védelmet”. A járőrcsapatok elkezdték használni a GPS-t a helyszínek pontos azonosítására, az adatgyűjtésre szolgáló szabványosított jelentési űrlap segített azonosítani a járőrözési útvonalakat, a vadon élő állatok eloszlását és az illegális tevékenységek helyszíneit.

2007-ben a természetvédők kameracsapdákat helyeztek ki, amelyekből olyan adathalmaz gyűlt össze, amelyet a kutatók a jelenlegi tanulmányban a három fő védett területre kiterjedő populációfelmérésükhöz használhattak fel. Az egyes tigrisek egyedi csíkjaik alapján azonosíthatók, hasonlóan az emberi ujjlenyomathoz.

Jornburom szerint a tigrisek számának 250 százalékos növekedése, valamint a bantengok és a számbárszarvasok számának kétszeres növekedése bizonyítja, hogy a fokozott járőrözés működik.

A „természetvédelemtől függő faj”

A lap szerint míg Thaiföld sikertörténete reményre ad okot, a régió kilátásai egyáltalán nem ilyen optimisták. Az egykor Délkelet-Ázsiában széles körben elterjedt tigrisek a 20. században kihaltak Szingapúrban, Jáván és Balin, az utóbbi években pedig Vietnámból, Laoszból és Kambodzsából is eltűntek a vadon élő állatok.

Ennek következtében csupán néhány kis létszámú, elszigetelt tigrispopuláció maradt fenn Mianmarban, az indonéziai Szumátrán és Malajzia félszigeti részén, azonban a közelmúltban bekövetkezett malajziai tigrispusztulások aggasztják a természetvédőket.

A tigrisek „természetvédelmi szempontból függő fajok”, amelyek folyamatos beavatkozást igényelnek, hogy megvédjék őket a vadászat és az orvvadászat veszélyétől – mondta Stuart Chapman, a WWF Tigers Alive kezdeményezésének vezetője. Délkelet-Ázsiában olyan alacsony a számuk, hogy elérte azt a „fordulópontot”, ahol a balesetek, a betegségek vagy a konfliktusok a populációk kihalását okozhatják – tette hozzá.

Minden tigris számít, különösen akkor, amikor a populációk olyan alacsony szintre kerülnek, hogy a helyreállítás attól függ, hogy nem érkeznek-e további veszélyek, amelyek potenciálisan kiirthatják őket

– figyelmeztetett Chapman.

Szerinte a WEFCOM kutatása „történelmi” pillanat a faj számára, és azt mutatja, hogy „jó élőhelykezeléssel és egészséges zsákmányállománnyal lehetségesek az eredmények”. „Thaiföld, évtizedek kitartó természetvédelmi erőfeszítései után, ezt az eredményt produkálta, és ez rendkívüli” – tette hozzá.

A DNP legfrissebb felmérése szerint Thaiföldön nagyjából 179-223 felnőtt tigris él a vadonban, szemben a 2022-es adatokkal, amikor számukat 148 és 189 közé becsülték.

A WEFCOM az ország tigrisállományának nagy részével büszkélkedhet, a WCS szerint azonban az erdőkomplexum arra is alkalmas, hogy akár kétezer tigrisnek otthont adjon. Jornburom szerint azonban ez olyan tényezőktől függ, mint a hatékony védelem, a zsákmány elérhetősége és a közösség elkötelezettsége. „Több technológiára is szükségünk van, hogy segítsük és támogassuk a vadőröket a helyszínen” – tette hozzá.

Elmondása szerint optimizmusra ad okot, hogy több őrjárattal és finanszírozással a populáció tovább növekedhet a WEFCOM-ban. Reményét fejezte ki, hogy tigrisállományuk megmentése érdekében a jövőben más nemzeti parkok is átveszik a modellt. „Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon inspiráló beavatkozási modell más tájak és védett területek számára. Nemcsak Thaiföldön, hanem a szomszédos országainkban is” – zárta gondolatait.

(Borítókép: Taylor Weidman / Getty Images)

Rovatok