Index Vakbarát Hírportál

Szlovákia megoldást javasolt az ukrajnai orosz kőolajtranzit helyreállítására

2024. július 27., szombat 07:41

Szlovákia pénteken közölte, hogy technikai megoldást javasolt Ukrajnának a szlovákiai és magyarországi kőolajfinomítókba irányuló kőolajszállítások helyreállítása érdekében, miután olyan figyelmeztetések hangzottak el, amelyek szerint a részleges leállás már szeptember elején üzemanyaghiányhoz vezethet.

Szlovákiát és Magyarországot érinti a Barátság kőolajvezeték déli ágán át történő olajszállítások Kijev általi leállítása, miután Kijev szankciókat rótt ki a Lukoil orosz kőolajipari cégre – adta hírül az MTI.

Robert Fico „technikai megoldást javasolt az ukrán partnereknek, amelynek több fázisában Szlovákia is részt venne” – közölte a kabinet, de további részleteket nem árult el.

A szlovák kormány hivatala szerint az alternatív szállítások többe kerülnének, és műszakilag nem megoldhatók a szlovákiai Slovnaft kőolaj-finomító számára.

A KÖZELI ÓRÁKBAN ÉS NAPOKBAN INTENZÍV TÁRGYALÁSOK FOLYTAK A LEGMAGASABB SZINTEKEN

– közölte a kormányhivatal.

Az Európai Unió által 2022-ben az orosz olajszállításokra kivetett szankciók alól Szlovákia, Magyarország és Csehország felmentést kapott. A lengyel Orlen tulajdonában lévő cseh kőolaj-finomítóknak nem a Lukoil a szállítója, így a vita őket közvetlenül nem érinti.

A SZLOVÁK KORMÁNYHIVATAL KÖZÖLTE, HOGY ROBERT FICO MINISZTERELNÖK PÉNTEKEN UKRÁN PARTNERÉVEL, DENISZ SMIHALLAL TÁRGYALT. 

Mint azt korábban megírtuk, Kijev szankciókkal akadályozza a legnagyobb moszkvai olajipari magáncég, a Lukoil által Közép-Európába értékesített kőolaj vezetékeken keresztül történő szállítását. Ezzel részben semmissé vált Magyarország az európai uniós szankciók alóli mentessége. Mivel leállt a Lukoil szállítása, a Mol és a Lukoil azon dolgozik, hogy megoldást találjanak – mondta Szijjártó Péter még a múlt héten.

A tárcavezető azt emelte ki, hogy ezzel a lépéssel nem csupán Magyarország és Szlovákia energiabiztonságát veszélyeztetik, hanem megsértik az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási megállapodást is. És tájékoztatott arról, hogy Brüsszelben összeült a kérdést napirendre tűző kereskedelempolitikai bizottság.

Azt is megírtuk, a július 26-i Kormányinfó fő témája az Ukrajna által leállított kőolajszállítás volt, amely miatt üzemanyaghiány is felléphet, ha a helyzet nem oldódik meg.

Rovatok