Index Vakbarát Hírportál

Több száz mexikóinak kellett menekülnie a drogkartellek „kényszertoborzása” elől

2024. augusztus 4., vasárnap 09:03

Több száz mexikói kényszerült arra július óta, hogy a drogkartellek „kényszertoborzásának” veszélye miatt a szomszédos Guatemalában keressen menedéket – közölte pénteken a mexikói külügyminiszter.

Alicia Barcena a mexikói külügyminiszter sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az ország legdélibb államában, Chiapasban található Amatenango városából július 23-a óta mintegy négyszáz ember menekült el. Ezen emberek mintegy fele még mindig a guatemalai Cuilco településen tartózkodik.

Elmondása szerint a helyi családokat az aggasztja a legjobban, hogy a bűnözői csoportok elkezdtek fiatalokat toborozni. Hozzátette, ezek az erőszakos toborzási kísérletek a két fegyveres banda közötti „folyamatos összecsapások” keretében történtek.

Chiapas államban a Jalisco Nueva Generación és a Sinaloa kartell, Mexikó két legnagyobb bűnszövetkezete közötti rivalizálás miatt fokozódott az erőszak. Június végén legalább 19 ember vesztette életét ebben az államban a kartellek közötti összecsapások során.

A kartellekkel kapcsolatos erőszaknak Mexikóban 2006 óta mintegy 450 ezer halottja és több mint százezer eltűntje van. Tizennyolc éve Felipe Calderon akkori mexikói elnök (2006–2012) a hadsereget vetette be a kábítószer-kereskedelem leküzdése érdekében.

Rovatok