Index Vakbarát Hírportál

A magyar határ közelében készítettek bombát Taylor Swift koncertjére

2024. augusztus 8., csütörtök 11:54

Frankz Ruf, az osztrák belügyminisztérium közbiztonsági ügyekért felelős főigazgatója közölte, hogy a magyar határhoz közeli Ternitz városában zajlottak az előkészületek a Taylor Swift koncertjére tervezett terrortámadásra. Vegyi anyagokat és technikai eszközöket találtak a rendőrök a házkutatáskor. Az egyik férfi állítólag autóval akart belehajtani a stadion előtt összegyűlő tömegbe. A 19 éves fiatal férfi azóta beismerő vallomást tett.

Mint írtuk, Ausztria belügyminisztériuma szerdán közölte, hogy őrizetbe vettek két személyt, akik merényletet terveztek Taylor Swift amerikai énekesnő bécsi koncertjein. Az eseményeken előbb fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe terrorfenyegetés miatt, majd később törölték mindhármat.

Frankz Ruf, az osztrák belügyminisztérium közbiztonsági ügyekért felelős főigazgatója később az ORF rádiónak elmondta, az egyik gyanúsítottnál, egy 19 éves férfinél a házkutatás során vegyi anyagokat találtak – írja a Reuters. Az észak-macedóniai gyökerekkel rendelkező férfi egy 17 éves osztrák fiatallal működött együtt. Egy harmadik személyt még keresnek. Közölte azt is, hogy a két férfi egy kisebb csoport tagja, a rendőrség már vizsgálódik. Kiemelte:

a 19 éves férfi hűséget fogadott az Iszlám Állam terrorszervezetnek. 

„Természetesen vizsgáljuk a tágabb környezetüket is” – mondta Ruf, hozzátéve, hogy a letartóztatásokkal a fenyegetés minimálisra csökkent.

A magyar határhoz közeli Ternitz városában, a fő gyanúsított házában tartott házkutatások konkrét előkészületi tevékenységet igazoltak. Vegyi anyagokat és technikai eszközöket foglaltak le

– mondta Ruf.

A Kurier című lap a helyzetet ismerő forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a gyanúsított a vegyi anyagokat a munkahelyéről lopta el, és bombát készített belőlük. A lap szerint a 19 éves fiatal azt tervezte, hogy autóval belehajt a stadion előtt összegyűlő tömegbe, majd machetét és kést is használt volna. Az osztrák belügyminisztérium és a hírszerzés egyelőre nem kommentálta a jelentés részleteit.

A Mirror úgy tudja, a 19 éves férfi barátai állítólag a koncert biztonsági szolgálatának alkalmazottjaiként dolgoztak.

Omar Haijawi-Pirchner, az osztrák biztonsági szolgálat magas rangú tisztségviselője csütörtökön közölte, hogy a fiatal férfi beismerő vallomást tett.

Rovatok