Index Vakbarát Hírportál

Több mint kilencven halottja van egy gázai iskolát ért támadásnak

2024. augusztus 10., szombat 08:12

A hivatalos palesztin hírügynökség szombaton közölte, hogy több mint kilencvenen meghaltak, és több tucatnyian megsebesültek egy menekülteknek menedéket nyújtó iskola épületegyüttesét ért támadásban a Gázai övezetben, ugyanakkor az izraeli hadsereg arról számolt be, hogy a Hamász egyik parancsnoki központját találta el.

Izraeli légicsapás ért egy menedékházzá alakított iskolát Gázában szombaton kora reggel, több mint kilencven ember halálát okozva. Ez volt az Izrael és a Hamász közötti 10 hónapos háború egyik leghalálosabb csapása – írja az Associated Press.

A Hamász gázai tájékoztatási minisztériumának közleménye szerint az izraeli csapások a lakhelyüket elhagyni kényszerült embereket vették célba, miközben a hajnali imádságot tartották.

Az izraeli hadsereg (IDF) viszont arról számolt be, hogy légiereje (IAF) csapást mért a Hamász terroristái és parancsnokai számára rejtekhelyül szolgáló irányítóközpontra.

A légierő célzott csapást mért a Hamász terroristáira, akik a Gázaváros Tuffah elővárosában található iskolában működtették egyik parancsnoki és irányítóközpontjukat. A csapást megelőzően számos lépést tettünk a civilek sérüléseinek csökkentésére, többek között precíziós lőszerek, légi megfigyelés és a hírszerzési információk felhasználásával

– közölte az izraeli hadsereg.

Az ENSZ adatai szerint július 6-ig a Gázai övezet 564 iskolájából 477-et ért közvetlen csapás vagy sérülés a háborúban. Júniusban egy izraeli csapás egy Gáza középső részén lévő, kitelepített palesztinoknak menedéket nyújtó iskolában legalább 33 ember, köztük 12 nő és gyermek életét oltotta ki a helyi egészségügyi tisztviselők szerint.

Izrael gázai hadjárata több mint 39 600 palesztint ölt és több mint 91 700-at sebesített meg az enklávé egészségügyi minisztériuma szerint. A háborút a Hamász október 7-i támadása váltotta ki, akkor gázai fegyveresek Dél-Izraelbe rontottak, mintegy 1200 embert megölve és 250 másikat elrabolva.

Rovatok