Index Vakbarát Hírportál

Merénylők törhetnek a szerb elnök életére – állítja az ország miniszterelnök-helyettese

2024. augusztus 12., hétfő 15:49

Alekszandar Vucsics szerb elnök életét a politikájának ellenzői, valamint a külföldi titkosszolgálatok támogatását élvező nemzetközi drogklánok fenyegetik – állította Alekszandar Vulin szerb miniszterelnök-helyettes egy interjúban, nem sokkal azután, hogy az államfőt állítólag figyelmeztették egy ellene készülő merényletre.

Mint korábban írtuk, Alekszandar Vucsics, Szerbia elnöke a hétvégén közölte: Oroszország figyelmeztette az ország vezetését a „nyugati országok képviselői által szervezett tömeges zavargásokra”, amelyek állítólag egy államcsínyt készíthetnének elő.

A szerb miniszterelnök-helyettes, Alekszandar Vulin most az orosz állami hírügynökségnek, a RIA Novosztyinak adott interjút ezzel kapcsolatban. Mint mondta, úgy véli hogy a Robert Fico szlovák miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnökjelölt ellen elkövetett merényletek után a szerb elnök is veszélyben van.

„Vucsics egy olyan ember, akinek az életét azok fenyegetik, akik azt szeretnék, hogy Szerbia szüntesse meg katonai semlegességét, vezessen be szankciókat az Orosz Föderációval szemben, ismerje el Koszovó függetlenségét és hagyja el a Boszniai Szerb Köztársaságot. Sokan vannak ilyenek, de egyikük sem keleten. Vucsicsot fenyegetik az általunk leleplezett drogklánok is, amelyek tagjai menekülnek” – mondta Vulin, majd hozzátette:

Amikor merényletet követtek el Fico úr, majd Trump ellen, azt mondtam Vucsics elnöknek, hogy készüljön fel. Mert valami történik mindenkivel, aki az ukrajnai konfliktus békés megoldását szorgalmazza, valaki lövöldözik rájuk.

Vulin azt is közölte, hogy a nagy és szervezett bűnözői csoportok soha nem alakulnak ki erős titkosszolgálatok támogatása nélkül, és hogy a történtek után fokozott biztonsági intézkedéseket sürgetett a szerb államfő számára. „A Nyugat ugyanazt készíti elő Vucsicsnak, mint amit Szlobodan Milosevicsnek, akit megbuktattak és a hágai börtönben halt meg” –mondta.

Hozzátette azt is: „Az orosz külügyminisztérium világosan jelezte, hogy ezek a tüntetések egy színes forradalom elindításának platformját jelentik, amely meg fogja buktatni a kormányt. Mint tudjuk, a hatalom megdöntése nemcsak a hatalomváltást jelenti, hanem a hatalom hordozójának fizikai megsemmisítését is.”

Végül megjegyezte, hogy szerinte a lítiumbányászat elleni szerbiai tömegtüntetések hátterében sem a környezetvédelem áll, hanem a jelenlegi kormány megbuktatása a cél.

Rovatok