Index Vakbarát Hírportál

Ezentúl „meg nem született emberi lényként” lehet a magzatra utalni Arizonában

2024. augusztus 15., csütörtök 08:40

„Meg nem született emberi lényként” lehet hivatkozni a magzatra Arizonában a választóknak szánt brosúrákban. A döntést sokan kritizálták, akik szerint ez a kifejezés nem pártatlan és nem objektív.

Arizonában ősszel döntenek a választók arról, hogy az alkotmány garantálja-e az abortuszhoz való jogot. Az állam legfelsőbb bírósága szerdán arról döntött, hogy az erről szóló tájékoztató hivatkozhat a magzatra „meg nem született emberi lényként” – írja az Associated Press.

Tehát az arizonai Legfelsőbb Bíróság a republikánus törvényhozók mellé állt, akik az állam összes választópolgárának elküldött nyelvezetet megszövegezték, szemben az abortuszhoz való jogról szóló szavazás támogatóival.

A döntés meghozatalára azért került sor, mert az abortusz ellenzői régóta azon dolgoznak, hogy az embriók és magzatok ugyanolyan jogi és alkotmányos védelmet kapjanak, mint az őket kihordó nők. Ugyanakkor sokan kritizálták a döntést a szavazás támogatói részéről, akik szerint a „meg nem született emberi lény” kifejezés nem pártatlan és nem objektív.

„Mélységesen csalódottak vagyunk a döntés miatt, de nem hagyjuk magunkat eltántorítani attól, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk annak érdekében, hogy a választókkal megismertessük az Arizona Abortion Access Act igazságát, és hogy miért fontos, hogy idén ősszel IGEN-nel szavazzanak az abortuszellátáshoz való hozzáférés helyreállítása és védelme érdekében” – áll az Arizona for Abortion Access nevű csoport közleményében.

Ben Toma arizonai képviselőházi elnök és republikánus képviselő, aki társelnöke a törvényhozási tanácsnak, a vitatott nyelvezetet kidolgozó testületnek, azt mondta, hogy az a célja, hogy segítsen a választóknak megérteni a jelenlegi törvényt. „Az arizonai legfelsőbb bíróság döntése helyes” – hangoztatta Ben Toma.

A demokraták az abortuszhoz való jogot központi üzenetükké tették azóta, hogy az amerikai Legfelsőbb Bíróság 2022-ben hatályon kívül helyezte a Roe kontra Wade ítéletet. Azt remélik, hogy szimpatizánsaik ősszel leadják szavazataikat Arizonában.

Rovatok