Index Vakbarát Hírportál

Reagált a külügyminisztérium az amerikaiak által letartóztatott magyar férfi ügyére

2024. augusztus 28., szerda 13:35

Az Index megkeresésére válaszolva a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményt adott ki annak a magyar férfinak az ügyéről, akit az Egyesült Államokban tartóztattak le a napokban. Lapunk eközben úgy értesült, hogy a férfi a letartóztatása után történt kihallgatáson elsősorban spanyol állampolgárként hivatkozott magára, nem magyarként.

Mint korábban írtuk, az amerikai igazságügyi minisztérium közölte, hogy egy magyar nemzetiségű férfit vettek őrizetbe az amerikai hatóságok Oroszországba irányuló, tiltott exporttevékenység gyanúja miatt.

Az illetőről utóbb újabb információk láttak napvilágot a hazai sajtóban, többek közt arról is, hogy az édesanyja a magyar külügyminisztériumhoz köthető intézmény, a HEPA irodavezetője volt.

Ezzel kapcsolatban kérdéseket küldtünk a tárcának, amely az Index megkeresésére válaszolva több információt is közölt az ügyről. Egyrészt azt írták, hogy a letartóztatást követően „az államügyészi hivatal tájékoztatta a területileg illetékes magyar konzulátust, azonban a fogva tartott személy nem igényelt magyar konzuli védelmet”.

Azzal kapcsolatban, hogy a gyanúsított édesanyja korábban a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség irodavezetője volt, azt írták:

Ficzere Margarita nem töltött be pozíciót magyar állami cégben. A Magyar Exportfejlesztési Ügynökség moszkvai partnerirodájának volt az alkalmazottja, amely egy orosz cég volt, feladata pedig a magyar vállalatok termékeinek és szolgáltatásainak népszerűsítése Oroszországban és a kaukázusi régióban.

„A partneriroda 2023 márciusában megszüntetésre került, Ficzere Margarita nem áll szerződéses jogviszonyban a Külügyminisztériummal” – közölte a tárca.

A gyanúsított ezt mondta a kihallgatásán 

Ezenkívül az Index egy, az ügyre rálátással bíró, de anonimitást kérő forrástól úgy értesült, hogy a gyanúsított az amerikaiaknál történt kihallgatásán elsősorban spanyol állampolgárként beszélt önmagáról, nem magyarként.

Ez egyébként egybevág azzal, amit a 444.hu is írt előzőleg, vagyis hogy a férfi nagyjából 20 éve Spanyolországban él, és három gyereke született spanyol feleségétől (illetve megmagyarázhatja azt is, hogy az illető miért nem kért magyar konzuli védelmet).

Rovatok