Index Vakbarát Hírportál

Brutális tájfun sújtotta Japánt, legalább negyvenen megsérültek

2024. augusztus 29., csütörtök 08:39

A szigetország délnyugati területeit érte el a trópusi vihar, amely lassan, 15 kilométer per órával mozog Japán középső területei felé. A helyi meteorológiai szolgálat különleges vészjelzést adott ki, rengeteg helyen marad ki az áram, valamint a heves esőzések miatt szünetelnek a vonat- és repülőjáratok is.

Ismét tájfun sújtja Japánt, ezúttal a délnyugati szigeten, Kjúsún köszöntött be az ítéletidő. Az ország meteorológiai szolgálatának közlése szerint a három érintett prefektúrában legalább 40 ember sérült meg. Emellett egy ritka tájfunfigyelmeztetést is bevezettek, miután a trópusi ciklon elérte a szigetország partjait.

Az érintett területeken vonat- és repülőjáratokat töröltek: a Central Japan Railway szünetelteti a Tokiót és Oszakát összekötő szuperexpress járatait, míg a Kjúsú vasúti társaság az eddig törölt járatok mellett szinte az összes nagy sebességű vonatát leállította, amíg a tájfun tovább nem vonul. A Nippon Airways és a Japan Airlines is több járatot törölt.

A tájfun Szacumaszendajnál érte el Japán partjait nagyjából reggel nyolc körül, délre pedig a Kumamotó prefektúrában található Amakuszához ért.

Nagyjából 15 kilométer per órás sebességgel mozog, a szél sebessége viszont 180 kilométer per óra, a közepében pedig 970 hektopascal a légnyomás.

A vihar lassú haladása miatt sokkal veszélyesebb, ugyanis az erős szelek és a rengeteg csapadék sokáig sújthat egyes területeket. Kjúsúban a 24 órás előrejelzés 600 milliméter esőt jósolt.

Csütörtökig bezárólag 40 fő a Kagosimában, Kumamotóban és Mijazakiban sérült meg. Egy 60 éves férfi az előbbi régióban tűnt el, miután vízbe esett a hajójából. A Japán közepén található Ajcsi prefektúrában három ember halt meg, ketten pedig megsérültek, miután a heves esőzések miatt kialakult földcsuszamlás elmosott egy házat.

Délelőtt 10 óráig 245 ezer háztartás maradt áram nélkül Kjúsúban, a helyi energetikai vállalat pedig a szám emelkedéséről számolt be. A többi érintett területen is folyamatosak a kimaradások. A legnagyobb autógyárak, köztük a Toyota is azt mondta, hogy péntekig biztosan leállítják a gyártást egyes telephelyeiken – írja a Kyodo News.

Rovatok