Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter ismét Oroszországba utazott, fontos kérdésekről tárgyal

2024. augusztus 30., péntek 10:58

Szijjártó Péter nemzetbiztonsági kérdésnek tartja az energiaellátást, ezért pénteken kora reggel Szentpétervárra utazott. A látogatásának részletei egyelőre ismeretlenek.

Szijjártó Péter külügyminiszter Facebook-oldalán számolt be arról, hogy péntek délelőtt Szentpétervárra utazott.

„Az energiaellátás biztonsága nemzetbiztonsági kérdés” – írta a tárcavezető reggeli bejegyzésében.

Délelőtt 10 óra után a rejtélyes bejegyzését követően jelentkezett be Szentpétervárról. 

Frissítés:

Időközben a külügyminiszter egy Facebook-bejegyzésben adott hírt arról, hogy Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával találkozott. A beszélgetésük fő témája az orosz gáz volt, amely nélkül nem lehet Magyarország energiabiztonságát garantálni.

Ez nem ideológia, hanem fizika és matematika kérdése

– írta Szijjártó Péter.

Brüsszelben már mindenkit kiosztott

Ahogy arról az Index is beszámolt, Szijjártó Péter külügyminiszter felszólalása elején ismét „óvodás” reakciónak nevezte azt, hogy az ülésre Budapest helyett Brüsszelben került sor. Szijjártó Péter most azt mondta, hogy az ukrajnai háború volt a fő napirendi pont és vitatéma a tanácsülésen. 

A helyzet az, hogy a reális helyzetértékelés teljes hiányával és a háborús pszichózis tombolásával találkozhattam a mai napon is

– mondta a külügyminiszter, aki szerint a helyzet semmit sem változott az egy hónappal ezelőtti megbeszélésük óta.

Szijjártó Péter ezenkívül arról is beszélt: többen sürgették, hogy az Európai Békekeretből további több mint hatmilliárd eurót juttassanak fegyverszállításra,

de Magyarország addig nem fog hozzájárulni egyetlen eurócent felszabadításához sem, amíg Ukrajnában a magyar cégeket negatívan diszkriminálják, illetve érvényben vannak a hazánk energiabiztonságát veszélyeztető döntések.

Rovatok