Index Vakbarát Hírportál

Elmarad a tanévkezdés Izraelben, de nem a háború miatt

2024. szeptember 1., vasárnap 15:36

A pedagógusok bérezése miatt vita robbant ki az országban, így a tanítás nem kezdődött meg a középiskolákban szeptember elsején, a hét ottani első munkanapján. A tavaly október 7-én a palesztinokkal kitört háború is nehezíti a helyzetet.

Vasárnap, a hét ottani első munkanapján nem nyitották meg kapuikat a középiskolák a tanulók előtt, mert a kormánynak nem sikerült megállapodnia a pedagógusok szakszervezetével, pedig szombat este a kései órákig folytak a tárgyalások a középiskolai tanárok szakszervezete, az oktatási minisztérium, a helyi önkormányzatok képviselője és a pénzügyminisztérium között.

A pedagógus-szakszervezet elnöke, Ran Erez bejelentette, hogy hétfőn is folytatódik a középiskolákban megkezdett sztrájk, ugyanakkor egyeztető tárgyalásokat is tartanak a pénzügyminisztériummal, az önkormányzati központtal és az oktatási minisztériummal.

A bérezés kérdésében különösen kritikus pont a személyre szabott szerződések engedélyezésének ügye, amelyek egyéni bért biztosítanának, függetlenül a kollektív szerződés szakszervezetek kiharcolta feltételeitől. A szakszervezet azért tiltakozik, mert szerintük ez kiszolgáltatottabbá tenné az így alkalmazott pedagógusokat.

A háború is nehezíti a tanévkezdést

A tavaly október 7-én a palesztinokkal kitört háború is nehezíti idén a tanévkezdést. Az izraeli hadsereg szóvivője emiatt óvintézkedéseket jelentett be a libanoni határ közelében, az ország északi részén, és a palesztinok lakta Gázai övezet környékén.

Több száz betonbunkert helyeztek el az iskolabusz-megállókban és az érintett, rakéta- és dróntámadásoknak kitett településeken, és megerősítették a légvédelmi figyelmeztető rendszert

– közölte.

A Negev-sivatag Gázai övezethez közeli részén minden oktatási intézménybe tartalékos katonákat osztottak be, akik állandó katonai védelmet biztosítanak az iskolák környékén.

Az MTI szerint az északi határsáv Libanonból rendszeresen lőtt településein védelmi osztagokat szerveztek, amelyek ellenőrzik az oktatási intézmények diákokat fogadó pontjait és hazatérésüket a településekre.

Rovatok