Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin nyílt órája egy párhuzamos univerzumba repítette az orosz diákokat

2024. szeptember 2., hétfő 17:09

Vlagyimir Putyin a tanévkezdés alkalmából meglátogatott egy kizili iskolát, és ideiglenesen tanári szerepet öltött. Nyílt órája a „Beszélgetés a fontos dolgokról” címet kapta, melynek keretében az államfő az Oroszország és az orosz vezetés számára leginkább kényes kérdéseket magyarázta el a diákoknak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Beszélgetés a fontos dolgokról címmel nyílt órát tartott a Tuvai Köztársaság fővárosa, Kizil egyik iskolájában, ahol válaszolt az iskolások kérdéseire – írja a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

Az orosz elnök a nyílt óra keretében beszélt az orosz–ukrán háborúról, értékelte az orosz hadseregnek a fronton elért állítólagos sikereit, és Ukrajna kurszki hadműveletét, valamint az orosz nyelv és történelem fontosságáról is szót ejtett.

Nem meglepő módon a nyílt óra egyik legkiemeltebb témája az orosz–ukrán konfliktus volt, azonban Vlagyimir Putyin igazán sajátosan értékelte a helyzetet. Hangsúlyozta, hogy az orosz hadsereg az utóbbi időben jelentős sikereket ért el a Donbász „ukrán fegyveresek alóli felszabadításában”.

Ráadásul most nem arról van szó, hogy 200-300 métert lépünk előre, ilyen ütemű offenzíva már régóta nem volt Donbászban. Az orosz fegyveres erők már nem 200-300 méteres, hanem négyzetkilométeres területeket vontak ellenőrzésük alá

– mondta.

Elmondása szerint Moszkva nem engedheti meg, hogy az ország közelében ellenséges struktúrák jöjjenek létre, amik agresszív terveket szőnek ellene, és folyamatosan Oroszország destabilizálására törekszenek. Putyin hangsúlyozta, hogy Moszkva a hadsereg a különleges műveleti zónában tett lépéseivel mind a donbászi lakosokat, mind „közös jövőnket, Oroszország jövőjét” védi.

Külön kiemelte a tuvai őslakosok szerepét a „különleges műveletben”, rámutatva, hogy a köztársaság mintegy tízezer lakosa vesz részt a háborúban.

Ukrajna kurszki offenzívája

Vlagyimir Putyin a kurszki offenzívára sem feledkezett meg kitérni. Kifejtette, hogy „a kijevi rezsim a Kurszki területet megszállva sikertelenül remélte, hogy megakadályozza Oroszországot Donbász »felszabadításában«”.

Az eredmény ismert. Az emberek súlyos megpróbáltatásokat tapasztalnak meg és élnek át, különösen a Kurszki területen. De a fő feladatot, amit az ellenség kitűzött maga elé – hogy megállítsa a Donbászban zajló offenzívánkat – nem érte el

– értékelte a kurszki eseményeket.

Az orosz elnök szerint ugyanakkor Ukrajna nemcsak a célját nem érte el, de ráadásként Kijev a Kurszki terület megtámadásával az ellenségeskedések befejezésének lehetőségét is megpróbálta megzavarni.

„Ha az ellenségeskedések megszűnnek, az ukrán hatóságoknak fel kell oldaniuk a hadiállapotot, a hadiállapot feloldása után pedig azonnal elnökválasztást kell tartani. A jelenlegi hatalom erre nyilvánvalóan nem áll készen, kevés esélyük van arra, hogy újraválasszák őket. Ezért nem érdekli őket az ellenségeskedések beszüntetése, emiatt hajtották végre ezt a provokációt a Kurszki területen, előtte pedig ugyanezt a provokációt próbálták végrehajtani a Belgorodi területen” – magyarázta Putyin. 

Hangsúlyozta, hogy idővel a kijevi rezsimben meglesz a vágy, hogy „valóban, nem szavakban, hanem tettekben” tárgyalásokra lépjen, és békés eszközökkel fejezze be a konfliktust. 

„Erről soha nem mondtunk le, de természetesen foglalkozni kell ezekkel a banditákkal, akik átmásztak az Orosz Föderáció területére, nevezetesen a Kurszki területre, és az egész határvidék helyzetének destabilizálására tesznek kísérletet” – tette hozzá.

Vlagyimir Putyin azt is megjegyezte, hogy Oroszország gondoskodik a Kurszki, Brjanszki és Belgorodi területekről származó iskolásokról, akiknek most online vagy más csoportokban kell tanulniuk.

Természetesen az ország, fegyveres erőink mindent megtesznek annak érdekében, hogy ezekben a régiókban, ezeknek a gyerekeknek, ezeknek a srácoknak helyreálljon a normális élete. Biztos vagyok benne, hogy így lesz, efelől nem lehet kétségem

– hangsúlyozta Putyin.

Az orosz nyelv és történelem szerepéről

Vlagyimir Putyin elnök felhívta az iskolások figyelmét az orosz nyelv tanulásának fontosságára is. Kiemelte, hogy az orosz nyelv a nemzetek közötti kommunikáció nyelvének szerepét tölti be a soknemzetiségű Oroszországban.

„Oroszország minden népét egy közös organizmussá, egy közös, egységes nemzetté egyesíti. Ez nagyon-nagyon fontos, ezért az orosz nyelv ismerete az egyik legfontosabb feladata a tanároknak az iskolában” – mondta.

Az államfő azt is hangsúlyozta, hogy ismerni kell „hazánk és családunk” történelmét.

Büszkének kell lennünk a történelmünkre, amit meg is teszünk, és folyamatosan erősíteni kell a saját tudatunkban annak jelentőségét, amit népünk ezeréves fejlődése során tett. Ez nagyon fontos a jövő szempontjából

– zárta gondolatait Putyin.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, hétfői élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin egy moszkvai iskolában 2024. szeptember 2-án. Fotó: Getty Images)

Rovatok