Index Vakbarát Hírportál

Kegyelmet kaptak az Egyesült Arab Emírségekben tüntetés miatt elítélt bangladesiek

2024. szeptember 3., kedd 14:35

Kegyelmet adott az Egyesült Arab Emírségek elnöke 57 bangladesi állampolgárnak, akiket azért ítéltek hosszú börtönbüntetésre, mert tüntetést szerveztek az országban hazájuk kormánya ellen − jelentette a WAM helyi hírügynökség kedden.

Mohamed bin Zájid Ál-Nahajan döntése nyomán megsemmisítik a gyorsított eljárásban júliusban kiszabott ítéleteket, és hazatoloncolják az érintett bangladesieket, akik Vazed Haszina korábbi miniszterelnök és kormánya ellen tüntettek a hazájukban tartott nyári tömegtüntetésekkel egy időben. Három demonstrálót életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek, 53 másik embert pedig 10-10 év börtönre.

Az Egyesült Arab Emírségekben erősen korlátozzák a gyülekezési és véleménynyilvánítási szabadságot, a politikai pártok és a szakszervezetek be vannak tiltva. A tüntetések kivételesen ritkák az országban.

Bangladesben júliusban törtek ki tömeges tiltakozások egy kvótaszabályozás miatt, amely a kormányzati állások 30 százalékát a háborús veteránok rokonai számára tartotta volna fenn. Eközben a több mint 170 milliós országban csaknem 32 millió fiatalnak nincs munkája vagy szakképzettsége sem, amely több esély adna megélhetésre. A július végéig, több mint három héten át tartó erőszakos tömegtüntetések idején mintegy négyszázan vesztették életüket, ezrek sérültek meg, és mintegy 11 ezer embert letartóztattak.

A miniszterelnök végül lemondott, és augusztus elején Muhammad Junusz Nobel-békedíjas közgazdászt iktatták be ideiglenes kormányfőnek.

Az Egyesült Arab Emírségekben a bangladesi munkavállalók jelentős számú közösséget alkotnak. A 10 milliós népességű öböl menti országban élőknek mindössze 10 százaléka az emírségekbeli állampolgár.

Rovatok