Index Vakbarát Hírportál

Kemény lépést tett Washington, lecsaptak az orosz propagandaoldalakra

2024. szeptember 5., csütörtök 15:23

Szankciókkal sújtották az amerikai hatóságok szerdán az RT orosz állami televízót, és köztük a csatorna tíz munkatársát. A vád szerint a Kreml utasítására szándékosan próbálták befolyásolni a közvéleményt, és beavatkozni a 2024-es amerikai elnökválasztásba. Ezen kívül rengeteg internetes oldalt is lefoglaltak, szintén a választási beavatkozásra hivatkozva.

Átfogó fellépést jelentettek be az amerikai hatóságok szerdán az orosz választási beavatkozással szemben.

A vád szerint Margarita Simonyan, az orosz állami RT televízós csatorna főszerkesztője és kilenc munkatársa is azon dolgozott, hogy szándékosan beavatkozzanak a 2024-es amerikai elnökválasztásba – írja a The Kyiv Independent ukrán lap.

A hatóságok 32 internetes domaint is lefoglaltak, amely véleményük szerint a „Kreml propagandakampányaihoz” kapcsolódik.

Az amerikai hírszerzés már július 9-én figyelmeztette a hatóságokat, miszerint a novemberi elnökválasztás miatt Moszkva az amerikai szavazók befolyásolására indít kampányt. 

Az amerikai igazságügyi minisztérium közölte, hogy az orosz kampány egy meg nem nevezett, tennessee-i székhelyű céget finanszírozott, amit az amerikai médiában Tenet Media néven azonosítottak.

Az oldal olyan népszerű jobboldali kommentátorokat fogadott, mint Benny Johnson vagy Tim Pool.  A minisztérium közleménye szerint a korábban Russia Today néven ismert RT túllépett azon, hogy pusztán médiaszervezet legyen″. 

Személyesen Putyin állhat a háttérben 

Az amerikaiak vádja szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította Szergej Kirijenkót, az orosz elnöki adminisztráció vezető helyettesét, hogy burkoltan kezdjék el terjeszteni a Kreml propagandáját az Egyesült Államokban.

Az orosz kampány célja többek között Ukrajna támogatásának csökkentésére, és a novemberi választás eredményének befolyásolására irányult.

Az amerikai külügyminisztérium vízumkorlátozást is bevezetett, valamint 10 millió dolláros jutalmat ajánlottak fel azoknak az embereknek, akiknek további információjuk van az oroszok választási beavatkozásairól.

Az Egyesült Államokban már nem először vádolják Oroszországot beavatkozással. A vád szerint a Kreml 2016-ban és 2020-ban is a közösségi média félretájékoztatásával próbálta befolyásolni az amerikai elnökválasztást. 

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, csütörtöki élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok