Index Vakbarát Hírportál

Tizenketten meghaltak, amikor egy migránsokkal teli csónak elsüllyedt a La Manche-csatornán

2024. szeptember 5., csütörtök 17:21

Egy túlzsúfolt csónakban próbált meg átkelni több tucat migráns Nagy-Britanniába, azonban a túlterhelés miatt elsüllyedt, és tizenketten meghaltak. 2024-ben ismét emelkedett az illegális bevándorlók száma, akik ilyen úton próbálnak meg a szigetországba jutni, ezért mind a francia, mind a brit kormányzat cselekvésre szólít fel.

Tizenketten meghaltak kedden, amikor egy több tucatnyi migránst szállító hajó elsüllyedt a La Manche-csatornán, a francia partok közelében. A helyi ügyészség szerint az áldozatok között tíz nő és két férfi volt. Rajtuk kívül több mint ötven embert mentett ki Boulogne-nál a francia parti őrség – írja a BBC.

A francia hatóságok szerint a hajó túlterhelt volt, és az alja megsérült, a fedélzeten pedig sokan nem viseltek mentőmellényt. Ez volt az idei legtöbb halálos áldozattal járó katasztrófa a La Manche-csatornán. A nyomozás szerint egy szír csempész próbált eritreai bevándorlókat bejuttatni Nagy-Britanniába.

Többen próbálnak meg illegálisan átkelni Nagy-Britanniába

A keddi tragédiát megelőzően az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete szerint 2024-ben már 30 ember halt meg a La Manche-csatornán átkelve − ez a legmagasabb szám 2021 óta, amikor 45 halálesetet jegyeztek fel.

Gerald Darmanin francia belügyminiszter elmondta, hogy a francia hatóságok a csónakok 60 százalékának átkelését megakadályozzák. Az embercsempészek azonban akár 70 embert is bezsúfolnak ezekre, amelyek 30-40 fő szállítására alkalmasak - ami egyre több hajótöréshez vezet. Darmanin sürgette az Egyesült Királyságot és az Európai Uniót, hogy állapodjanak meg egy „migrációs szerződésben” az ilyen átkelések megfékezése érdekében.

Yvette Cooper brit belügyminiszter „borzalmasnak és mélységesen tragikusnak” nevezte az esetet. „Az emberkereskedelem mögött álló bandák egyre több embert zsúfolnak be kis lélekvesztőkbe”, majd hozzátette, hogy „az embercsempész-bandák felszámolására és a határ megerősítésére irányuló erőfeszítések létfontosságúak”.

Mind a brit munkáspárti, mind a konzervatív kormány megfogadta, hogy kezelni fogja a problémát. Keir Starmer brit miniszterelnök törölte a tory kormány azon tervét, hogy a menedékkérők egy részét Ruandába küldjék, amelyet 2022-ben jelentettek be, de soha nem hajtották végre.

A Downing Street azt állítja, hogy már megtette a szükséges lépéseket a bűnbandák elleni fellépés érdekében: több tisztviselőt vett fel a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökséghez, és létrehozta a kormány határbiztonsági parancsnokságát. A kritikusok szerint azonban a kormánynak többet kellene tennie azért, hogy biztonságos útvonalakat kínáljon a menedékkérőknek.

Rovatok