Index Vakbarát Hírportál

Megtámadtak egy maffiaellenes olasz papot

2024. szeptember 5., csütörtök 06:09

Antonio Coluccia épp egy bűnözésellenes felvonulást vezetett, amikor a jelentések szerint deszkákkal, üvegekkel és botokkal támadtak rá. Az olasz maffiaellenes pap évek óta küzd a bűnözés és a kábítószer-kereskedelem ellen.

A 49 éves Antonio Colucciát, aki a bűnszervezetek számos fenyegetése miatt éjjel-nappal védelem alatt él, a jelentések szerint vasárnap este deszkákkal, üvegekkel és botokkal támadták meg az olasz főváros Quarticciolo negyedében, ahol egy bűnözésellenes felvonulást vezetett.

Lejár az időd, meg fogunk ölni!

– kiabálta állítólag valaki az egyik ablakból, miközben a támadás az alatta lévő utcán történt.

A papot egy római maffiacsoport vette célkeresztjébe, miután egy maffiafőnök elkobzott házát szegényeket és kábítószerfüggőket befogadó otthonná alakította át.

Mindig az igazságszolgáltatásra fogok törekedni a környéken lakó becsületes polgárok számára. Vasárnap megálltam, hogy beszélgessek néhány fiatallal, aztán történt, ami történt. A helyzet itt szörnyű, kötelességem felhívni a figyelmet a drogoktól, elhanyagoltságtól és romlástól sújtott területekre

– mondta Coluccia a Roma Todaynek, miután nyilvánosságra került a támadás híre.

Luisa Regimenti, Lazio régió biztonsági tanácsadója elmondta: „Ez egy erőszakos maffiatámadás volt. Biztos vagyok benne, hogy Coluccia nem hagyja magát megfélemlíteni, hanem megkettőzi erőfeszítéseit, hogy visszaadja a méltóságot és a reményt a környéken élő polgároknak.”

Már 10 éve fenyegetik

Nem ez az első eset, hogy Coluccia bűnözői csoportok agressziójával vagy fenyegetéseivel szembesül. Az erőszakos figyelmeztetések 2014-ben kezdődtek, amikor Coluccia házát és autóját megrongálták. 2015 júniusában két férfi tüzet nyitott rá, a papot nem találták el, de egy járókelőt könnyebben megsebesítettek a lövedékek.

2023 augusztusában egy férfi megpróbálta elgázolni egy robogóval Tor Bella Monacában, Róma külvárosának szegénynegyedében. A támadót később letartóztatták gyilkossági kísérlet miatt. Tavaly télen ugyanebben a kerületben szemeteseket gyújtottak fel néhány méterre attól a helytől, ahol Coluccia tartózkodott.

Olaszország-szerte több tucat pap vált a maffia támadásainak és megfélemlítésének áldozatává.

Maurizio Patriciello atya rendőri védelem alatt él, mióta tavaly februárban a Nápoly külvárosában lévő Caivano város templomának kapuja előtt felrobbant egy bomba, amelyet a „Tűnjetek el az utunkból” üzenet kísért. A fenyegetés a Camorra válasza volt arra, hogy Patriciello a maffiaszervezet által a dél-olaszországi Campania régióban a termőföldeken illegálisan lerakott mérgező hulladék ellen küzdött. 

Luigi Ciotti atya, egy másik maffiaellenes pap, több mint egy évtizede él rendőri kíséret alatt. A pap alapította a Libera szervezetet, amely átveszi a maffiától elkobzott vagyontárgyakat, és humanitárius célokra fordítja azokat.

Ahogy Marino Mannoia szicíliai maffiózó egyszer az FBI-nak elmondta, a maffia tagjai büntethetetlennek tartják magukat – még Isten előtt is –, de félnek attól az egyháztól, amely beavatkozik az üzletükbe, vagy rámutat a bűnözés és az evangélium összeegyeztethetetlenségére – írta a The Guardian.

Rovatok