Index Vakbarát Hírportál

Német politikus: Ha Putyin megnyeri a háborút, széteshet Németország

2024. szeptember 6., péntek 12:47

Német demokrata párti, veterán politikusok szerint a szászországi és türingiai választásokon elért eredmények azt mutatják, hogy a német politikai és társadalmi stabilitás is ingatag lábakon áll. A radikális szélsőségek előretörése akár újabb migrációs válságot is okozhat, ha pedig Putyin megnyerné a háborút, akkor még komolyabb következményekkel kéne számolni. Arra szólítanak fel, hogy jöjjön létre egy egységes, nemzeti politizálás, ami még eltérítheti Németországot a szakadék széléről.

A németországi CDU-veterán (Kereszténydemokrata Unió) Wolfgang Bosbach a szokásosnál is hevesebben kongatta a vészharangot a szászországi és türingiai tartományi választások után – számolt be a Bild.

Azon vagyunk, hogy elveszítsük az ország politikai stabilitását, amely évtizedek óta a felszínen tart bennünket. Az ország gazdasági stabilitásának elvesztése előtt állunk 

– figyelmeztetett a CDU/CSU volt frakcióvezető-helyettese. Bosbach szerint „ha ennek következtében a társadalmi stabilitást is elveszítjük, akkor nem tudom, milyen eredményekre számíthatunk”. Ezért – sürgette politikustársait – „most tartózkodnunk kell mindentől, ami pártokon átívelően még inkább a kétségbeesésbe és a szélsőséges pártok felé tereli a választókat. Amire most igazán szükségünk van, az egy fekete-piros-arany koalíció”.

Michael Kretschmer, Szászország miniszterelnöke és Mario Voigt, Türingia vezetője előtt most egyetlen feladat áll, össze kell állítaniuk egy olyan többséget, amely képes az AfD-n túl kormányozni

– mondta Stephan Weil alsó-szászországi miniszterelnök. „Ez nehéz feladat. Úgy gondolom, hogy az SPD nagyon konstruktív lesz” – tette hozzá.

Migrációs félelmek, háborús válság

Bosbach kifejtette, hogy ez már állami politika kérdése, és ugyan óvatosan, de hozzátette, hogy félelme szerint „ha Putyin katonailag érvényesül Ukrajnában, akkor egészen más bevándorlási adatokkal is számolnunk kell”.

„A béke más, mint a béke a temetőben” – vetette közbe Weil. Bosbach borúlátó kilátásai az illegális migrációval kapcsolatos folyamatos pártvita hátterében arról szólnak, hogy „ha nem oldjuk meg ezt a problémát, könnyen lehet, hogy teljesen más választási eredményeket kapunk. Ezt tényleg nem kívánom nekünk”. Weil aggódik az esetleges koalíciós tárgyalások és a választásokon jó eredményt elérő, szélsőbaloldali Sahra Wagenknecht által vezetett BSW miatt is.

Van egy igazán kemény nézeteltérés. Most tényleg magára hagyjuk Ukrajnát? Tényleg hagyjuk, hogy Vlagyimir Putyin agressziós háborúját újabb győzelem kövesse? Ne szalasszuk el a pillanatot, amikor meg tudjuk tartani a társadalmi békét és a politikai stabilitást

– figyelmeztetett Juli Zeh író is. Véleménye szerint éppen ez fenyeget szövetségi szinten, „ahol az emberek ezt arra használják fel, hogy nevet szerezzenek maguknak, másokat rágalmazzanak és egymást ostorozzák”.

Zeh felszólította a berlini politikusokat, hogy a szövetségi államok vezetői dolgozzanak a megoldásokon: „Most arról van szó, hogy nagyon pragmatikus módon keressük a nézeteltéréseket. Hagyjuk ezeket ennyiben!”

„Ellentmondás!” – kontrázott Katharina Dröge, a Zöldek frakcióvezetője. A BSW és Sahra Wagenknecht „szinte kizárólag külpolitikai kérdésekkel foglalkozik”, és „elbagatellizálnánk a dolgokat, ha nem beszélnénk róluk”. Dröge figyelmeztetése szerint „Oroszországnak masszív befolyása van a BSW és az AfD megerősítésére”, mert ez „Moszkva stratégiája, hogy belülről destabilizálja a demokráciákat”.

Ez egy kemény vád, de nem légből kapott. Wagenknecht mindig azt nézi, ami neki megfelel, és kihagy fontos részeket 

– jegyezte meg Bosbach.

Rovatok