Index Vakbarát Hírportál

Robert Fico: Szijjártó Péternek szent igaza van mindenben, amit mond

2024. szeptember 10., kedd 13:20

Robert Fico szlovák kormányfő a szlovák közszolgálati rádióban állt ki Szijjártó Péter és az energiaellátás kérdésében képviselt magyar álláspont mellett. Elmondása szerint a magyar külgazdasági és külügyminiszternek szent igaza van, ugyanis az Európai Bizottság nem nyújt megfelelő védelmet az energiaellátás biztosításában.

Robert Fico szlovák miniszterelnök szerint „Magyarország külügyminiszterének szent igaza van mindenben, amit mond” – mondta Robert Fico szlovák miniszterelnök a szlovák közszolgálati rádióban.

A szlovák kormányfő a szokásos szombati rádióbeszélgetésén vett részt, amin olyan politikai témákról vitáznak, amelyek nagy politikai és társadalmi visszhangra találtak az adott héten. Ezen a vitán terelődött a téma az energiaellátásra, mely kérdésben Magyarország és Szlovákia erős szövetségest alkot.

„Nem akarok belemenni a vitáknak abba a fajta eszkalációjába, amit ma látunk Magyarország és az Európai Unió között. Ezt tényleg nem akarjuk. De Magyarország külügyminiszterének szent igaza van mindenben, amit mond” – fogalmazott Robert Fico.

Egyetértek Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szavaival, miszerint az Európai Bizottság teljesen magára hagyta a tagállamokat, és nem nyújt megfelelő segítséget az energiaellátás biztosításában. Nekünk kell egyénileg tárgyalnunk Ukrajnával, Oroszországgal és más országokkal

– tette hozzá a szlovák kormányfő.

„Az Európai Bizottság lelepleződött”

A szlovák kormányfő mindezzel a Szijjártó Péter augusztus végi brüsszeli sajtótájékoztatóján elhangzottakra utalt. Szijjártó Péter ekkor jelentette ki, hogy „Ukrajna Magyarország és Szlovákia nemzetbiztonságát veszélyezteti az orosz Lukoil kőolajtranzitjának ellehetetlenítésével, az Európai Bizottság pedig semmit nem lépett az ügyben” – írja az MTI.

A külgazdasági és külügyminiszter a tétlenség mellett egy másik, súlyosabb váddal is illette az Európai Uniót.

És el kell mondani, hogy az Európai Bizottság lelepleződött, mert vagy annyira gyenge az Európai Unió, hogy egy nem uniós tagországgal szemben nem tudja megvédeni két tagállam energiabiztonságát, vagy saját maga találta ki ezt az egészet, és éppen Brüsszelből utasították Kijevet erre a magyar és szlovák energiabiztonságot korlátozó lépésre

– vetette Brüsszel szemére.

Szijjártó Péter szerint akármelyik is igaz, „elég kiábrándító, hogy vagy ennyire gyenge az Európai Unió, vagy ennyire arcátlan módon Kijev mögé bújva próbálják a magyar és szlovák békepárti álláspontot változásra kényszeríteni”. Kiemelte, hogy ő maga és szlovák kollégája is a csalódottságát fejezte ki az Európai Bizottság eljárásával kapcsolatban.

Rovatok