Index Vakbarát Hírportál

Rendőrökre támadtak a háborúellenes tüntetők Ausztráliában, sokan megsérültek

2024. szeptember 11., szerda 19:00

Több tucat rendőr sérült meg, amikor háborúellenes tüntetők támadtak rájuk Ausztráliában. A palesztinbarát demonstrálók egy katonai bemutatót vették célba, ugyanis szerintük az ott bemutatott fegyvereket Izrael is használja a Hamász elleni háborúban.

Több tucat embert vettek őrizetbe, miután összecsaptak a rendőrökkel egy háborúellenes tüntetésen az ausztráliai Melbourne-ben – közölte a BBC. Mint írták, a rendőrséget „megdöbbentette” néhány tüntető akciója, akik Ausztrália második legnagyobb városában egy fegyverekről szóló kiállítást céloztak meg, 

majd kövekkel, trágyával és savval töltött palackokkal dobálták meg a rendőröket.

A tüntetők szerint azonban a rendőrök voltak azok, akik keményen bántak velük, és villanógránátokkal meg paprikasprével támadtak rájuk.

Anthony Albanese miniszterelnök elítélte az erőszakot. Arról beszélt, hogy az ausztráloknak joguk van tiltakozni, de ezt békésen kell megtenniük. 

Nem mondhatod, hogy ellenzed a védelmi felszerelést, miközben a rendőröket dobálod. Nekik ez a dolguk, a rendőrtisztjeinket mindig tisztelni kell

– tette hozzá Albanese.

Palesztin zászlókat lobogtattak

A hatóságok szerint mintegy 1200 ember vett részt a Land Forces International Land Defence Exposition (Szárazföldi Erők Nemzetközi Szárazföldi Védelmi Kiállítása) ellen irányuló tüntetésen, akik közül sokan palesztin zászlókat lobogtattak és palesztinbarát szólamokat skandáltak.

a kongresszuson katonai tüzérségi fegyvereket, teherautókat és félautomata fegyvereket mutattak be.

Az aktivisták azt mondták, hogy azért tiltakoznak, mert állításuk szerint a kiállított fegyverek közül sokat az izraeli erők használtak a Gázai övezetben.

A tüntetők az összecsapások alatt kukákat toltak a rendőrségi vonalak felé, többször is tüzet gyújtottak, és utakat zártak el. Az egyik aktivista egy közlekedési lámpánál egy teherautó tetejére is felmászott.

Shane Patton, Victoria állam rendőrfőnöke szerint mintegy két tucat rendőrt kezeltek a zavargások során szerzett sérülésekkel. Beszámolója szerint a szerdai összecsapások során 39 embert vettek őrizetbe. Patton „képmutatással” vádolta az erőszak mögött állókat, hozzátéve, hogy a tüntetők azt mondták, „a háború ellen akarnak tiltakozni, tehát feltehetően erőszakellenesek”.

Rovatok