Index Vakbarát Hírportál

Kamala Harris alelnökjelöltje kiakadt, hogy Trump Orbánt hozta pozitív példaként

2024. szeptember 11., szerda 14:54

A Donald Trump és Kamala Harris közötti vitán elhangzottakat értékelte Harris alelnökjelöltje, Tim Walz minnesotai kormányzó az MSNBC-n. Walz a vitán az ukrajnai háborúról elhangzottak kapcsán Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel példálózva beszélt arról, hogy szerinte Trump miért nem ért a külpolitikához.

„Ha [Trump] Ukrajnát odaadná Putyinnak, azzal biztatná Kínát, biztatná Putyint, de biztatna más diktátorokat is. De mondok még egy példát! Azt kérték tőle, hogy mondjon egy világvezetőt, aki vele van, és az Orbán volt. Istenem! Ennyit elég is, ha tudunk” – fogalmazta meg véleményét Tim Walz, Kamala Harris alelnöke az MSNBC-n Rachel Maddow műsorában.

Tim Walz arra a kérdésre válaszolt, hogy mit szól ahhoz, hogy Donald Trump republikánus elnökjelölt a Kamala Harrisszel tartott vitáján nem volt hajlandó sem Ukrajna, sem Oroszország mellett állást foglalni (a cikkünk alján lévő videóban 04:15-től kezdődik a jelenet). 

„99 százalékában magáról beszélt, ha pedig nem, akkor pedig Orbánról”

A jelenleg Minnesotát kormányzó Walz ezután azzal folytatta, hogy Trumppal szemben Kamala Harris személyében egy olyan vezetőt választhatnak az amerikaiak, aki érti és átérzi az Amerika szövetségeseinek a fontosságát, és tudja, mit jelent valóban kiállni a nyugati demokráciáért, miközben Trumppal ellentétben másokkal és másokról is képes beszélni, nem csak magáról.

Donald Trump az esetek 99 százalékában magáról beszélt, ha pedig nem, akkor pedig Orbánról. Ennél nem is lehetne világosabb

– mondta Tim Walz.

Hozzátette: „Harris megtette a dolgát, immáron az amerikaikon a sor, hogy ők is így tegyenek. Vegyenek részt a kampányban, ismerjék meg a tényeket!” – szólította fel az embereket, majd arra kérte őket, menjenek el kopogtatni, beszéljenek a szomszédaikkal és a hozzátartozóikkal is.

A mai estén nyilvánvaló volt, hogy a színpadon lévők közül csak egy személynek kéne az Egyesült Államok elnökének lennie, és ez a személy Kamala Harris

– fejezte be gondolatát a kérdés kapcsán Harris alelnökjelöltje, Tim Walz.

Mint ahogy arról beszámoltunk, a szeptember 10-én kedden (magyar idő szerint szerdán hajnalban) rendezett vitán Donald Trump Orbán Viktor magyar miniszterelnököt hozta fel ellenpéldának, amikor Harris azzal vádolta meg a republikánus elnökjelöltet, hogy a világ vezetői nevetnek rajta, és senki sem tiszteli. Trump erre a magyar kormányfőt nevezte meg, mint aki nagy tisztelője, és aki szerint ha Trump lenne hatalmon, nem lennének gondok.

A vitán egyébként Trump gyengén szerepelt: a nézők 63 százaléka Harrist látta a vita győztesének, miközben a republikánusok defenzív helyzetbe kerülve próbálják azt állítani, hogy Trummpal szemben ellenségesek voltak a moderátorok, emiatt Trumpnak nemcsak Harrisszel, hanem mellette még az ABC két moderátorával is vitáznia kellett.

Ezt arra alapozzák, hogy Trumpot többször is élőben fact-checkelte a két újságíró, például amikor az egykori elnök azt állította, hogy a demokraták legalizálnák a születés utáni abortuszt is, valamint amikor tévesen arról az álhírről beszélt, miszerint az ohiói Springfieldben a haiti bevándorlók háziállatokra vadásznak, hogy megegyék őket.

Tim Walz egyébként nem először említette negatív példaként a magyar miniszterelnököt. Miközben Trump alelnökjelöltje, J. D. Vance példaképként tekint a magyar kormányfőre, Walz Orbán Viktort diktátornak tartva többek között egy lapon emlegeti Vlagyimir Putyinnal.

Rovatok