Index Vakbarát Hírportál

Holtan találtak négy hegymászót a Mont Blanc-on

2024. szeptember 11., szerda 21:40

Egy négyfős társaság a Mont Blanc-on ragadt, majd hiába tájékoztatták a hegyimentőket a tartózkodási helyükről, azok a rossz időjárási körülmények miatt nem tudták lehozni őket, így mind a négyen életüket vesztették a francia Alpokban.

Holtan találtak négy hegymászót a Mont Blanc-on, miután megszakadt a telefonos kapcsolatuk a mentőkkel – írja a CBS News

Egy olasz és dél-koreai hegymászókból álló csapat tagjai haltak meg az Alpok legmagasabb csúcsán, a Mont Blanc-on kedden, miután három napig nem kaptak hírt felőlük a rossz időjárási körülmények miatt. 

A hegymászók a francia prefektúra közlése szerint „kimerültségben haltak meg”.  A helyszínre érkező mentők először a két koreait találták meg, majd az olasz hegymászókat is. 

A környéken működő hegyi rendőrség helikoptere a holttesteket a csúcstól 100 és 200 méter közötti távolságban találta meg, azokat lehozták a hegyről, és tájékoztatták a családokat a tragédiáról. A rendőrség közlése szerint egy olasz hegyimentőkből álló csoport gyalogosan érte el a csúcsot, miután reggel elindultak, de nem vették észre a holttesteket. 

Hiába tudták, hogy hol vannak, nem tudták lehozni őket

A rendőrséget szombaton késő este riasztották az eltűnt hegymászók miatt, akkor már rendkívül rossz időjárási körülmények uralkodtak, ráadásul a csapat idegenvezető nélkül indult útnak.

A mentés kezdete után, vasárnap reggel 4100 méter magasan két koreait találtak meg, akik akkor még életben voltak, őket sikerült megmenteni. Később azonban az időjárás még rosszabbra fordult, így a mentők a következő napokban nem tudták folytatni a keresést. Még kedden reggel is visszafordult egy keresőhelikopter a Mont Blanc-ról, a felhők miatt ugyanis semmit sem láttak. 

Rövid időre ugyan még elérték az olaszokat telefonon, és megtudták, hol vannak – nagyjából 4600 méter magasságban a Mont Blanc északi falán – de a kapcsolat megszakadt, később pedig már csak a holttesteket találták meg a hegyimentők. 

Rovatok