Index Vakbarát Hírportál

Belarusz szerint a Pokémon Go egy precíz kémeszköz

2024. szeptember 12., csütörtök 21:40

A belarusz védelmi minisztérium ideológiai munkáért felelős főosztályvezetője szerint az egykoron népszerű, kiterjesztett valóságot használó telefonos játék célja titkosszolgálati információk szerzése volt.

Nem mindennapi állítást tett a minap Alexander Ivanov, a belarusz védelmi minisztérium ideológiai munkáért felelős főosztályvezetője, aki a belarusz közmédia egyik csatornáján, a CTV-nek adott interjújában azt állította, hogy

az egy évtizede népszerűnek számító telefonos játék, a Pokémon GO egy nyugati kémeszköz.

Ezt Ivanov arra alapozza, hogy a játékban a megszerzendő Pokémonok (szuperképességgel rendelkező harci szörnyecskék) a katonai célokra használt 50. légibázis területén voltak.

Mi volt a [Pokémon Go] lényege? Bekapcsolod a kamerát, és a kiterjesztett valóságban keresel valami ritka Pokémont, gyűjtöd őket. Mit gondol, hol volt akkoriban a legtöbb Pokémon? Az 50. légibázis területén, ahol a kifutópálya van, és ahol rengeteg katonai repülési felszerelés van. Ez mi, ha nem titkosszolgálati információ?

tette fel a költőinek szánt kérdést a belarusz védelmi minisztérium dolgozója, aki egyébként arról volt hivatott beszélni a műsorban, hogy milyen potenciális célpontjai lehetnek külföldi kémeknek Belaruszban.

A 2016-ban megjelent Pokémon GO egy olyan kiterjesztett virtuális telefonos játék, ahol a játékosoknak a szabadban kell sétálniuk, és ott rátalálniuk a telefonon jelzett Pokémonokra, majd azokat az okostelefonjaikkal elkapni. A játék népszerűségének csúcsa a megjelenésekor volt, azóta aktív felhasználóinak száma folyamatosan csökken.

A megjelenéskor az azt piacra dobó amerikai Niantic azt ígérte, a világ minden sarkán lehet találni majd Pokémonokat.

Ez egyébként olyan helyzeteket is szült, hogy sokan az Auschwitzi koncentrációs tábor területén kialakított múzeumban is Pokemémonokat üldöztek,

vagy például a szabadban sétálva illegálisan átléptek egy másik ország területére, vagy balesetet szenvedtek – az auschwitzi múzeum egyébként akkor közleményben kérte a látogatókat, ott ne használják az alkalmazást.

A játék története során egyébként nem ez az első alkalom, hogy azt kémeszköznek titulálták. Még megjelenése évében Iránban betiltották biztonsági aggályokra hivatkozva, de ugyanúgy 2016-ban Oroszország is az amerikai CIA által kifejlesztett eszköznek jelölte a szerintük „sátánista” játékot.

Rovatok