Index Vakbarát Hírportál

Rakétákat lőtt ki Észak-Korea, miután bejelentette, hogy fokozzák az atomfegyverek fejlesztését

2024. szeptember 12., csütörtök 08:17

A dél-koreai hadsereg és a japán védelmi minisztérium közölte, hogy csütörtökön rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat indított Észak-Korea a tenger felé.

Ballisztikus rakétákat lőtt ki a tenger felé Észak-Korea – írja az MTI. A szöuli vezérkari közlemény szerint a rakéták körülbelül 360 kilométert repültek, majd a tengerbe zuhantak.

Az Egyesült Államok és a dél-koreai hadsereg elítélte a rakétaindítást, az utóbbi kiemelte, hogy a támadás súlyos fenyegetést jelent a térség békéjére és biztonságára.

Megerősítette a kilövés tényét a japán védelmi minisztérium is. Kisida Fumio japán miniszterelnök hivatala közölte, hogy Tokió már hivatalosan tiltakozott a kísérlet miatt Phenjannál. A kormányfő egyúttal elrendelte a japán vízi és légi járművek biztonságának fokozását.

A fegyverprogramja miatt nemzetközi szankciók alatt álló Észak-Korea legutóbb július legelején kísérletezett ballisztikus rakétákkal. Az országot vezető Kim Dzsongun e hét elején bejelentette, hogy jelentősen fokozni kívánják az atomfegyverek fejlesztésére tett erőfeszítéseket.

Rovatok