Index Vakbarát Hírportál

Hihetetlen, amit az időjárás művel, két szomszédunkban is havazik

2024. szeptember 12., csütörtök 19:45

Szlovéniában és Ausztriában a hidegfront következtében az Alpokban változó halmazállapotú csapadék hullott. A felhőszakadást, ami néhány helyen száz millimétert is meghaladó esőt eredményezett, a hegyekben havazás váltotta fel.

„A hidegfront elérte Szlovénia északi részét, a Vrsicen már havazik” − írta a közösségi oldalakon az ARSO szlovén környezetvédelmi ügynökség. A Vrsic Szlovénia legmagasabb közúti hágója. Az azonos nevű csúcs alatt található, 1611 méteres magasságban.

Szlovéniát csütörtökön komoly esőzések sújtották. Heves felhőszakadásokkal járó vihar haladt keresztül az ország nyugati és déli részén − írta meg a horvát Index.

Ziga Zaplotnik szlovén klímakutató a bejegyzés alatt megjegyezte, hogy a 800 méteres magasságban fekvő Kredaricán ugyanakkor még mindig esik az eső.

Az elmúlt órákban Nova Gorica környékén volt a legintenzívebb az esőzés. A vedrijai meteorológiai állomáson 2,5 órán belül 121 milliméter csapadékot mértek. A felhőszakadás következtében délután fél öt és öt óra között 45 milliméter eső hullott.

Ausztriát sem kerülte el a havazás, a közösségi médiában már terjednek a felvételek, melyeken havazik.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Alpokban lehulló csapadékmennyiség komoly kihívás elé állítja a Duna vízgyűjtő területeit, és szinte az egész régiónk óriási esőzésre készül. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerint a következő napokban esőre és árhullámokra kell készülni, ami főként Magyarország nyugati területeit érintheti. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.

Rovatok