Index Vakbarát Hírportál

33 ezer alkalmazott kezdett sztrájkba a Boeingnél

2024. szeptember 13., péntek 12:45

A Boeingnél dolgozó szakszervezeti tagok nagy többséggel elutasították a vállalat négyéves szerződésajánlatát, így 16 év után először sztrájkba lépnek. A Gépészek Nemzetközi Szövetsége (IAM) szerint mintegy 33 ezer munkavállaló kezd sztrájkot pénteken.

A CNN hírportál írása szerint a sztrájk várhatóan leállítja a kereskedelmi repülőgépek gyártását, ami jelentős hatással lehet az amerikai gazdaságra és a Boeing beszállítói hálózatára.

A javasolt megállapodás 25 százalékos béremelést kínált, és növelte a munkahelyi biztonságot, de a szakszervezeti tagok 95 százaléka mégis elutasította azt. A Boeing hajlandó visszatérni a tárgyalóasztalhoz, de a sztrájk elkerülése valószínűtlen, mivel a dolgozók elégedetlenek a cég hosszú távú politikáival.

A Boeing jelentős gazdasági szereplő, 150 ezer alkalmazottal és 79 milliárd dolláros éves hozzájárulással az amerikai gazdasághoz. Az elmúlt években azonban számos botrány és probléma sújtotta a céget, beleértve a 737 Max repülőgéptípussal történt baleseteket és minőségi hiányosságokat. A cég pénzügyi helyzete is gyengült, részvényei jelentős értékcsökkenést szenvedtek el.

A sztrájk ugyan nem érinti a már üzemelő repülőgépeket, de késleltetheti az új gépek szállítását, ami tovább súlyosbíthatja a Boeing pénzügyi helyzetét. A munkavállalók jobb béreket és munkahelyi feltételeket követelnek, és készek hosszabb ideig is kitartani a sztrájk mellett, ha szükséges.

Rovatok