Index Vakbarát Hírportál

Újabb szexuális bűncselekményekkel vádolják Harvey Weinsteint

2024. szeptember 13., péntek 06:21

Az exfilmmogul Harvey Weinstein ellen újabb szexuális bűncselekmények vádjával emeltek vádat New Yorkban. A #MeToo mozgalom egyik fő alakjának számító szexuális bűnöző most egy kórházban lábadozik, miután sürgősségi szívműtétet kellett rajta elvégezni. A New York-i helyettes kerületi ügyész szerint Weinstein ellen több vádló kész tanúskodni.

Újabb vádemelés jöhet Harvey Weinstein zaklatási ügyében. A vádemelésig  – amely szeptember 18-án fog megtörténni – a vádiratok még titkosak az új vádpontok miatt. Nicole Blumberg helyettes kerületi ügyész azonban a bíróságon nyilvánosságra hozta, hogy a vádirat

Weinsteint további bűncselekményekkel vádolja, és hogy több vádló kész tanúskodni ellene.

A vádak között szerepelnek állítólagos szexuális támadások a Tribeca Grand Hotelben (a mai Roxy Hotelben) és egy alsó-manhattani lakásban 2005 és 2006-ban, valamint egy tribecai szállodában 2016 májusában. A vádiratok titkosítása miatt pontosan nem lehetett tudni, hogy az új vádak a további állítások egy részét vagy mindegyikét érintik-e.

Nem tudunk semmit, nem tudjuk, hogy pontosan mik a vádak, a pontos helyszínek, az időzítés

– mondta Weinstein ügyvédje, Arthur Aidala a bíróságon kívül.

A Weinstein elleni új vádak azt követően érkeztek, hogy a múlt héten a brit ügyészek bejelentették, hogy ejtik a szeméremsértés vádját Weinstein ellen, aki 2017-ben a #MeToo mozgalom legjelentősebb szereplője volt, amikor a nők elkezdtek nyilvánosságra hozni a viselkedéséről szóló beszámolókat. Weinstein, aki társalapítója volt a Miramax és a The Weinstein Company film- és televíziós produkciós cégeknek, sokáig azt állította, hogy minden szexuális tevékenysége beleegyezésen alapult – írja az AP.

Kórházba kellett szállítani a börtönből

A 72 éves Weinstein egy manhattani kórházban lábadozik, miután sürgősségi szívműtétet kellett rajta elvégezni. A műtét alatt folyadékot távolítottak el a szívéből és a tüdejéből. Emiatt nem tudott jelen lenni a csütörtöki meghallgatásán. 

A Weinstein hatályon kívül helyezett, nemi erőszak miatt hozott ítéletét újratárgyaló ügyészek a múlt héten nyilvánosságra hozták, hogy megkezdték a nagyesküdtszék előtt a Weinstein ellen felhozott, három további, a 2000-es évek közepéig visszanyúló vádak bizonyítékainak bemutatását. 

Mérföldkő lett az ügy 

Weinstein elítélése mérföldkő volt a metoo-mozgalomban, amelyben a nők több száz férfit vádoltak meg szexuális visszaéléssel a szórakoztatóiparban, a médiában, a politikában és egyéb területeken.

Ebben a cikkben szexuális visszaélés a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.

Rovatok