Index Vakbarát Hírportál

Irán sikeresen lőtte fel második műholdját, a Nyugat tovább aggódhat

2024. szeptember 14., szombat 18:42

Az iszlám köztársaság szombaton műholdat juttatott a világűrbe, mely olyan rakéta segítségével sikerült, amely kiválthatja az Egyesült Államok és a Nyugat rosszallását. Továbbra is fenntartásokkal kezelik ugyanis Irán űr- és nukleáris programját, mely véleményük szerinti interkontinentális ballisztikus rakéták fejlesztésére is alkalmas.

Irán szombaton műholdat lőtt fel az űrbe egy Forradalmi Gárda által épített rakétával − jelentette az iráni állami média. Az ázsiai ország sikeresnek minősítette a műhold indítását, mely a második alkalom, amikor egy űrrakétát állítanak Föld körüli pályára − tájékoztatott az AP News.

A kilövést Teherántól 350 kilométerre, Sarúd városának külterületén hajtották végre, ami aggodalmat okozott a nyugati országokban, hiszen Irán annak ellenére folytatja az urándúsítást, hogy atomprogramjukat több állam is elítélte, ráadásul Izrael ellen is többször indítottak rakéta- és dróntámadást.

Irán Kaem–100 névvel illette a műholdat szállító rakétát, ami fárszi nyelven egyenest jelent. A rakéta egy 60 kilogramm súlyú műholdat állított Föld körüli pályára, mely a Csamran nevet viseli. Egy Korán-idézet is szerepel rajta: „Amit Allah hagyott, az jobb nektek, ha hívők vagytok”.

Hosszein Szalami tábornok, a Forradalmi Gárda vezetője közleményben méltatta a műhold fellövését, és azt nyilatkozta, hogy a tudósok sikeresen legyőzték „a kiterjedt és nyomasztó nemzetközi szankciók légkörét”.

Az Egyesült Államok továbbra is fenyegetésnek tartja Irán űr- és nukleáris programját

Az Egyesült Államok szerint az iráni műholdak fellövése szembemegy az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatával, és felszólította Teheránt, hogy fejezze be a nukleáris fegyverek célba juttatására alkalmas ballisztikus rakétákkal való kísérletezést. Az ezzel kapcsolatos szankciók 2023 októberében jártak le.

Irán korábbi elnöke lassított az ázsiai ország űrprogramján, mert félt a Nyugattal való feszültségek fokozódásától. Ezzel szemben Ebrahim Raiszi, aki májusban helikopter-balesetben halt meg, 2021 után ismét felgyorsította Irán űrprogramját. Maszúd Peszeskján jelenlegi elnök azonban nem közölte a témával kapcsolatos álláspontját.

Az amerikai hírszerzés azonban fenyegetésnek tartja, hogy az iszlám köztársaság a műholdak fellövése után gyorsabban tud majd kifejleszteni interkontinentális ballisztikus rakétákat. Ez utóbbiak alkalmasak nukleáris fegyverek célba juttatására. Teherán folytatja az urándúsítást is, mely a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szerint felhasználható nukleáris fegyverek fejlesztéséhez is.

Ezzel szemben Irán mindig is tagadta, hogy atomfegyverek előállítására törekedne, szimplán űrprogramjához, vagyis polgári célokra használná fel az eddigi urándúsítást. Ehhez képest az amerikai hírszerzés és a NAÜ azt állítja, hogy Teherán már 2003-ra kiterjedt katonai célú nukleáris programmal rendelkezett.

Rovatok