Index Vakbarát Hírportál

Egyre több tűzesetet okoznak a balul elsült házi kártevőirtások Japánban

2024. szeptember 15., vasárnap 14:47

A hatóságok arra figyelmeztettek Japánban, hogy a kártevők irtására használt házi lángszórók (gyufa vagy öngyújtó különböző spray-kel kombinálva) egyre több tüzet okoznak országszerte, amelyek nem csak anyagi károkat okoznak, de akár halállal is végződhetnek. Az elmúlt években rohamosan nőtt a rovarok populációja a szigetországban, amivel együtt az irtás és az ezekből adódó balesetek is megszaporodtak.

Japánban a tűzoltóság és a szakértők arra kérik a lakosságot, hogy óvatosan bánjanak a lángokkal és gyúlékony spray-kel a kártevők, például a csótányok irtásánál, ugyanis országszerte balesetek történtek, amelyek vagyoni károkat, sőt haláleseteket is okoztak – számolt be a kyodonews

Japánban a kártevőnek számító rovarok széles populációja él, a betegséget terjesztő csótányoktól kezdve a potenciálisan halálos ázsiai óriás lódarazsakig és a vérszívó szúnyogokig. Éppen ezért az országban nagy a professzionális és háztartási rovarirtó szerek piaca, a gyúlékony permetszerek pedig a nemkívánatos vendégek elűzésének népszerű módszerei közé tartoznak.

Az utóbbi években azonban a nyílt lángok közelében tűz- vagy kártevőirtó szereket használó magánszemélyek által okozott balesetek gyakorisága arra késztette a hatóságokat, hogy aggodalmuknak adjanak hangot.

A június 10-én a Nyugat-Japánban lévő Cuvanó városában, Simane prefektúrában történt egyik eset során például egy 70 év körüli férfi keze és lába sérült meg, amikor kétszintes faháza leégett egy tűzben, amely három másik ingatlanra is átterjedt. A hatóságok úgy vélik, hogy a tűz keletkezéséhez az vezetett, hogy a férfi a kertjében lévő hangyák kiirtására egy házi lángszórót használt.

Az ország északkeleti részén fekvő Fukusima prefektúra regionális tűzoltósága azt állítja, hogy a 2023-ig tartó 10 év alatt legalább hat tűzesetet regisztráltak a hatáskörükbe tartozó területeken, amelyek a rosszul sikerült kártevőirtási intézkedések miatt keletkeztek. YouTube-videókat tettek közzé, hogy figyelmeztessék a lakosokat a kockázatokra.

„Darázsakciók”

Máshol, 2017 szeptemberében a Nagano prefektúra Csikuma nevű városában öt épület, köztük egy prefektúra által bejegyzett kulturális épület is a tűz martalékává vált, amikor egy férfi megpróbált eltávolítani egy darázsfészket. A férfi, aki nem volt kártevőirtó szakember, véletlenül gyújtotta meg a tüzet, miközben megpróbált füstöt csiholni a darazsak eltávolítására.

A hatóságok szerint „darázsakciókból” származó erdőtüzek is előfordultak már országszerte.

Más esetek is bizonyítják a tragikus következmények kockázatát. A nyugat-japáni Hirosima városában 2015 októberében egy éttermet üzemeltető férfi alkoholos spray-t használt csótányok ellen, és ezzel meggyújtott egy gázégőt. A tűz átterjedt a közeli kartonpapírra és egyéb tárgyakra is, az így keletkezett tűz pedig elpusztította a kétszintes épületet, három ember meghalt és további három megsérült. A férfit bűnösnek találták többek között halált és sérülést okozó súlyos gondatlanságból elkövetett bűncselekményekben.

Tanikava Cutomu, a Japán Kártevőirtó Szövetség igazgatója elmondta, hogy a csoport a rovarirtó spray-ket ajánlja, de arra is figyelmeztetett, hogy „lángok közelében használni őket gyúlékonyságuk miatt abszolút tilos”.

Ha problémájuk van a rovarokkal, akkor a legjobb, ha a helyi közegészségügyi központ szakembereinek szólnak

– tette hozzá.

Rovatok