Index Vakbarát Hírportál

Legalább 20 halottja van egy pápua-új-guineai aranybánya közelében történt támadásoknak

2024. szeptember 16., hétfő 15:30

Legalább 20 halottja van, a Barrick Gold Porgera aranybánya közelében történt erőszakos támadásoknak. A Pápua Új-Guinea kormány rendkívüli jogkört adott a rendőrségnek, a helyzet kontrollálása érdekében. Az erőszak miatt számos közintézményt bezártak a térségben.

A Barrick Gold Porgera aranybánya közelében történt erőszakos támadásokban legalább 20 ember meghalt, és a nők és gyerekek kényszerültek menekülni a térségből – jelentette a helyi média.

Pápua Új-Guinea rendkívüli intézkedési jogkört adott a rendőrségnek, beleértve a halálos erő alkalmazását is, hogy megfékezze az aranybánya közelében helyet foglaló illegális telepesek és a helyi földtulajdonosok közötti erőszakot Porgerában – jelentették a Post-Courier és a The National című újságok vasárnap késő este. A Barrick Gold és a PNG rendőrség nem kommentálta a hírt. 

Az erőszak miatt több iskolát, kórházat, bankot és más kormányzati szolgáltatást is bezártak a térségben.

A több száz törzsnek otthont adó, Ausztráliától északra fekvő csendes-óceáni országnak hosszú története van a törzsi háborúkban. Az erőszak azonban az elmúlt évtizedben fokozódott, amikor a falusiak íjat és nyilat katonai puskákra cseréltek, és a választások elmélyítették a meglévő törzsi ellentéteket. Júliusban az ország északi részén három távoli falu ellen elkövetett erőszakos támadások 26 embert, köztük 16 gyermeket öltek meg az ENSZ szerint – írja a Reuters.

Rovatok