Index Vakbarát Hírportál

Döbbenetes felvételek az elsöprő erejű közép-európai árvízről

2024. szeptember 17., kedd 11:34

Videós összeállításunkban azt a rendkívüli helyzetet igyekszünk bemutatni, amely számos közép-európai ország területén alakult ki a Boris ciklon nyomában járó pusztító áradások miatt.

Legyen az Index munkatársa! Önnek is van fotója vagy videója az árvízhelyzetről?
Küldje el nekünk!

A heves esőzések okozta áradások miatt továbbra is nehéz helyzetben vannak az országok Európa-szerte. Bár a Boris ciklon távozott a térségből, nyomában kritikus helyzet alakult ki Ausztria, Csehország és Lengyelország számos régiójában, eközben Magyarországon is az évtized legnagyobb árhullámára készülnek. 

A Duna vízgyűjtő területein a legvadabb a helyzet, de továbbra is magas a készültség a mellékfolyóknál is, a Lajta, a Rába és a Répce folyók egyes szakaszain. A gátakat több helyen átszakító víztömeg embereket, autókat, otthonokat ragadott magával, és komplett városokat öntött el. A Közép- és Kelet-Európát sújtó özönvízszerű esőzések és áradások halálos áldozatainak száma mára legalább 16 főre emelkedett. 

A helyzet már hétfőn is súlyos volt, erről készült videós összeállításunkat ide kattintva tekintheti meg. 

Budapesten pénteken estefelé, szombaton hajnalban tetőzhet a vízszint, de nem lankadhat a figyelem, a neheze csak azután, a víztömeg elvonulásával kezdődik.

(Borítókép: Mentők evakuálják a lakosságot, miután kiáradt az Opava folyó a csehországi Zator településen 2024. szeptember 16-án. Fotó: Lukas Kabon / Anadolu / Getty Images)

Az árvízhelyzetről az Indexen is beszámolunk folyamatosan frissülő, percről percre tudósításunkban, amelyet itt követhet nyomon. Időjárás-előrejelzésünket a https://index.hu/idojaras oldalon kísérheti figyelemmel. 

Rovatok