Index Vakbarát Hírportál

Műszőrméből készül majd a brit királyi testőrség medveprémes kucsmája?

2024. szeptember 18., szerda 18:22

A Buckingham-palota előtt díszőrséget álló katonák jellegzetes, összetéveszthetetlen kucsmáinak darabja több mint kétezer font – ismerte el a brit védelmi minisztérium. A fekete medvék bundájából készített ünnepi fejfedő ára egy év alatt 30 százalékkal emelkedett – egészítették ki az információt az állatvédők.

Szervezetük, a PETA ellenzi a valódi, állati szőrme használatát, amely szerintük most már nemcsak etikai, hanem pénzügyi kérdés is. Szakértőik szerint ugyanis az elmúlt években egymillió fontot, napi árfolyamon csaknem 470 millió forintot költöttek a nyersanyag beszerzésére és feldolgozására – jelentette a BBC.

„Nyitottak vagyunk az alternatív műszőrme vizsgálatára, ha megfelel a szükséges követelményeknek” – reagált a védelmi tárca. A szóvivő azonnal hozzátette: a műszőrmének ki kell elégítenie a „biztonsági és tartóssági igényeket”, de eddig „egyetlen változat sem felelt meg ezeknek a kritériumoknak”.

A különös formájú, pontosan 18 hüvelyk, vagyis 46 centiméter magas, 70 dekás kucsmák egy kétszáz éves hagyomány örökösei: a napóleoni háborúk idején azért viselték, hogy a katonák nyúltabbnak és fenyegetőbbnek tűnjenek fel az ellenség, azaz a franciák előtt.

A medveprémes kucsmákat ma már csak a ceremoniális feladatokat ellátó palotaőrök viselik.

Egy brit színész már az év elején a prémkucsmák lecserélése mellett kardoskodott.

„A hagyomány nem mentség a kegyetlenségre, a valódi szőrme használata pedig a becstelenség átkával sújtja az országot” – hangoztatta Stephen Fry, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy egyetlen kucsmáért egy állatot ölnek meg, gyakran kegyetlen módszerrel, sokszor íjjal, így a fekete medvék még hosszú időn át szenvednek.

Néha csak órákkal később találnak rájuk, miután a vadászok követik a véres nyomokat – mondta Fry, aki a műszőrmés változat használatát sürgette.

Ceremoniális viselet

A kucsmák tavaly előtt darabonként 1560 fontba kerültek, tavaly azonban már 2040-be, azaz több mint 950 ezer forintba. A drágulást a brit védelmi minisztérium a szerződés feltételeinek változásával magyarázta.

Hagyják abba az adófizetők fontjainak pazarlását a lemészárolt vadállatokból készült kucsmára, és azonnal térjenek át a műszőrmés változatra

– erre szólította fel a tárcát Elisa Allen, a PETA képviselője.

A védelmi minisztérium tavaly 24, tavalyelőtt pedig 13 új kucsmát rendelt. Egy használt, állítólag eredeti kucsmáért egyébként – egyenruhával kiegészítve – az eBayen 800 fontot kérnek.

A valódi kucsmák hívei a medveprém hosszú élettartamával érvelnek, és azzal, hogy a fejfedő látványos eseményeken ceremoniális megjelenést kölcsönöz.

Nyitottak a tesztelésre

A kucsma nyersanyagáról nem az uralkodói család, hanem a védelmi minisztérium dönt.

Camilla királyné az idei évtől kezdve kizárólag műszőrméből készült kellékeket vásárolt. „Nem fogok valódi szőrméből készült ruhadarabokat rendelni” – ígérte a PETA-nak címzett levelében.

A tárca egyébként azt állítja, hogy a kucsmák előállításához szükséges prém szabályozott kanadai piacról származik. A medvéket „nem megrendelésre vadásszák” – közölték.

Egyelőre nem találtak olyan szintetikus alapanyagot, amely az öt szükséges követelménynek – a vízfelvételnek és -szigetelésnek, a megjelenésnek, a gyors száradásnak, illetve a tömörülésnek – megfelel.

A Munkáspárt árnyékkormányként szintén a műszőrme használatát javasolta.

Hihetetlenül fontos, hogy a hagyományok fejlődjenek és alkalmazkodjanak, ha fenn akarnak maradni

– jelentette ki az alsóházban Stephanie Peacock, akkori árnyék-védelmi miniszter.

Miután hatalomra kerültek, azt állítják: nyitottak az alternatívák mérlegelésére, és szívesen vennék, ha anyagmintákat nyújtanának be tesztelésre.

(Borítókép: A Buckingham-palota előtt díszőrséget álló katonák 2018. október 23-án Londonban, az Egyesült Királyságban. Fotó: Max Mumby / Indigo / Getty Images)

Rovatok