Index Vakbarát Hírportál

Erdőtüzek sújtják Portugáliát, Spanyolország és Marokkó sietett segítségére

2024. szeptember 18., szerda 20:17

Az erdőtüzek a változó időjárás ellenére sem kímélik Portugáliát, ahol szombat óta küzdenek a tűzoltók a lángokkal. A dél-európai ország Spanyolországtól és Marokkótól is kapott segítséget. Eddig legalább heten haltak meg a részben szándékos gyújtogatás miatt kitört erdőtüzek miatt.

Erdőtűzhullám érte el Portugáliát, emiatt szerdán Spanyolországból és Marokkóból érkezett segítség, bár a hatóságok szerint a hűvösebb időjárás is reményt ad a tűzoltóknak. Az erdőtűzben legalább hét ember halt meg Aveiro és Viseu kerületekben, házak tucatjai pusztultak el, és több tízezer hektár erdő és bozót vált a lángok martalékává. A hatóságok több mint ötezer tűzoltót mozgósítottak − írta meg a Reuters.

A Reuters felvételein látható, hogy a helyi lakosok osztanak ételt és vizet a tűzoltóknak, „sok erőt kívánva nekik a harcban”. Viseu kerületben egy 270 fős spanyol csapat küzd a lángokkal, melyhez buldózereket, vizet szállító repülőgépeket használtak Marokkóból, tovább kettő pedig úton van Portugáliába, a helyi polgári védelmi hatóság tájékoztatása szerint.

Spanyolországon kívül Olaszország és Franciaország is küldött vízszállító repülőgépeket, miután a portugál kormány hétfőn segítséget kért az európai uniós polgári védelmi megállapodás értelmében.

Az Európai Erdőtűz Információs Szolgálat adatai azt mutatják, hogy a lángok szombat óta több mint 90 ezer hektár területet emésztettek fel, így 2024-ben eddig összesen legalább 124 ezer hektár égett le Portugáliában. Ez a legsúlyosabb tűzvész az országban 2017 óta, amikor két erdőtűz is végigsöpört az országon, mintegy száz halálos áldozatot okozva.

A hétvégi 30 fok feletti hőmérséklet után a szakemberek arra számítottak, hogy a hűvösebb időjárás segít a tűzoltóknak az elkövetkező napokban, de a meteorológiai helyzet továbbra sem segíti igazán az oltási munkálatokat. A tűzvész részben szándékos gyújtogatásnak köszönhető, emiatt szombat óta 12 embert tartóztattak le.

Rovatok