Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Ma Brüsszel a veszélyt, míg Biskek a biztonság forrását jelenti a migráció tekintetében

2024. szeptember 19., csütörtök 11:36

Szijjártó Péter kirgiz kollégájával, Zseenbek Kulubajevvel tartott közös sajtóértekezletet, amelyen kiemelte, hogy a világ jelenleg a veszélyek korát éli. Hozzátette, hogy Magyarország és Kirgizisztán a globális békepárti többség része, ezért mindketten az ukrán háború befejezését és a béketárgyalásokat sürgetik.

Ma Brüsszel a migrációpárti politikájával a veszélyt, míg Biskek a terrorizmus elleni harcával a biztonság forrását jelenti Európa számára a bevándorlás tekintetében – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Biskekben.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a kirgiz kollégájával, Zseenbek Kulubajevvel tartott közös sajtóértekezletén arról számolt be, hogy a világ jelenleg a veszélyek korában él, amikor mindkét országnak olyan konfliktusok árát kell fizetnie, amelyekért nem felelős. Kiemelte, hogy Magyarország és Kirgizisztán is a globális békepárti többség része, egyetértenek abban, hogy a háborúknak nincsen megoldása a csatatéren, csak a tárgyalóasztalnál.

Ezért mindketten azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat sürgetünk az ukrajnai háború megállítása érdekében

– mondta.

Biskek mint a biztonság forrása

A miniszter a közép-ázsiai ország szerepét méltatta a terrorizmus elleni harcban, és úgy vélekedett, hogy a globális terrorfenyegetettség napjainkban minden korábbinál súlyosabb, különös tekintettel arra, hogy az illegális migrációs hullámok kiváló lehetőséget nyújtanak a potenciális merénylők szabad mozgására. Sérelmezte, hogy szerinte az Európai Unió migrációpárti politikát folytat, arra ösztönözve a bevándorlókat, hogy induljanak útnak a kontinens felé, és ezeket az emberáradatokat a terroristák is kihasználják.

„Minden olyan országra szövetségesként tekintünk, amely akkora hangsúlyt fektet a terrorizmus elleni küzdelemre, mint Kirgizisztán” – szögezte le, hozzáfűzve, hogy ezzel az ország Európa biztonságához is hozzájárul.

És ezért jelenleg Brüsszelre veszélyként tekintünk, Biskekre pedig a biztonság forrásaként a migrációs fenyegetés terén

– fogalmazott.

Egyre szorosabb a magyar–kirgiz kapcsolat

Szijjártó Péter azt is közölte, hogy Magyarország az EU soros elnökeként támogatja a vízumkönnyítésről szóló tárgyalások megkezdését Kirgizisztánnal, valamint a megerősített partnerségi és együttműködési megállapodás aláírását. Érintette azokat az EU-s tisztségviselők részéről elhangzott bírálatokat is, amelyek az Oroszország elleni szankciók kijátszásával vádolják Kirgizisztánt, és ezeket teljesen alaptalannak nevezte.

A magyar álláspont szerint az európai uniós szankciók károsak, veszélyesek és teljesen haszontalanok, ezektől a tagállamok jobban szenvednek, mint Oroszország

– jelentette ki.

A miniszter arról biztosította kirgiz hivatali partnerét, hogy hazánk mindig támogatni fogja az országát abban, hogy egyfajta kapocsként működjön Kelet és Nyugat között. Rámutatott, hogy Közép-Ázsiának egyre jelentősebb a szerepe a világgazdaságban, a szállításban és az energiabiztonságban. A miniszter kitért a kétoldalú kapcsolatokra is, és üdvözölte, hogy a kereskedelmi forgalom tavaly újabb rekordot döntött, az értéke ráadásul idén megduplázódott.

Kifejtette, hogy magyar cégek lépnek a kirgiz piacra az egészségipar, az élelmiszeripar, a mezőgazdaság területén, és mára működik a közös fejlesztési alap is, amely közös vállalati projekteket is finanszírozott a mezőgazdaság és a gépipar terén. Majd reményét fejezte ki, hogy sikeres lesz a vízerőművek építését tervező magyar–kirgiz projekt is. Közölte, évente kétszáz kirgiz diák tanulhat ösztöndíjjal magyarországi egyetemeken, és ezen program sikerét mutatja, hogy tavaly 630-an jelentkeztek.

Szijjártó Péter az éjszaka utazott Kirgizisztánba, Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a Magyar–Kirgiz Stratégiai Tanács ülésén fog részt venni.

Rovatok