Index Vakbarát Hírportál

Videót tett közzé a Titan tengeralattjáró maradványairól az amerikai parti őrség

2024. szeptember 19., csütörtök 19:37

Az Egyesült Államok parti őrsége új videót tett közzé a tavaly merülés közben összeroppant Titan tengeralattjáróról, amit az Atlanti-óceán mélyén készítettek. Jelenleg zajlik a tragédia körülményeinek vizsgálata, a vállalat korábbi operatív vezetője már tanúvallomást tett a merülőhajót üzemeltető OceanGate ellen.

Új videót tett közzé az amerikai parti őrség a Titan tengeralattjáró maradványairól – számolt be róla a Sky News. A merülőhajóról több mint 3700 méter mély tengerfenéken készültek felvételek.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, tavaly júniusban öt ember vesztette életét, amikor a Titan névre keresztelt tengeralattjáróval a Titanic roncsaihoz merültek az Atlanti-óceán északi részén.

Az expedíció közben az óceán nyomásától összeroppant merülőhajón Hamish Harding brit kalandor, Sazada és Szulejmán Dawood, a francia Paul-Henri Nargeolet, valamint a tengeralattjárót készítő cég igazgatója, Stockton Rush utaztak.

Az amerikai parti őrség csütörtökön nyilvánosságra hozott felvételein a tengeralattjáró farokkúpja, hátsó kupolája, hátsó gyűrűje, a hajótest maradványai és szénszálas törmelék látható.

Az OceanGate Expeditions 2023-as katasztrófája miatt az Egyesült Államokban hétfőn kezdődött a nagyjából két hétig tartó vizsgálat, amelyben meghallgatják a tengeralattjáró és az azt kísérő Polar Prince hajó kommunikációját, valamint átvizsgálják a víz alatti jármű dokumentumait.

Tanúvallomást tettek a vállalat ellen

A vállalat korábbi operatív vezetője a hét elején azt mondta a testületnek, hogy a tengeralattjáró hatalmas kockázatot jelentett, és a vállalat csak a profitra koncentrált. David Lochridge a cég alapítójáról, Stockton Rushról is rossz képet festett, mondván, hogy „elszabadult a pokol”, és „teljesen figyelmen kívül hagyta a biztonságot”.

Az OceanGate tudományos igazgatója, Steven Ross, valamint Renata Rojas, az amerikai cég missziós szakértője csütörtökön várhatóan tanúvallomást tesz. A cég a katasztrófa után felfüggesztette működését, és jelenleg nincs főállású alkalmazottja, a vállalatot az amerikai parti őrség meghallgatásán ügyvéd képviseli.

Rovatok