Index Vakbarát Hírportál

Allah akbar! kiáltással támadt egy késelő járókelőkre Rotterdamban, egy ember meghalt

2024. szeptember 20., péntek 07:59

Csütörtökön késő este Rotterdamban késes támadás történt a holland rendőrség közlése szerint. A beszámolók szerint a támadó Allah akbar! kiáltással támadt az emberekre a második legnagyobb holland városban. Az ámokfutó végül egy sportoktatót állította meg, majd a rendőrség őrizetbe vette.

Egy ember meghalt, két másik pedig megsebesült egy késes támadásban csütörtökön késő este Rotterdamban. A holland rendőrség őrizetbe vette a támadót, aki szintén megsérült az incidensben − tájékoztatott az AP News.

A helyi rendőrségnek egyelőre nincsenek pontos információi a támadás okairól, de minden lehetséges forgatókönyvet megvizsgálnak − jelentette ki Wessel Stolle, a rotterdami rendőrség szóvivője.

A De Telegraaf értesülése szerint a férfi  Allah akbar! kiáltással támadt a holland kikötővárosban az emberekre. A támadót egy sportoktató állította meg, aki azt hitte, két ember verekszik az Erasmus hídon, majd látta, hogy egy férfi két járókelőt is megszúrt. Két kés is volt nála, amelyekkel igyekezett minél több embert megsebesíteni. A sportoktató végül lefegyverezte a támadót.

Augusztusban Németországot tartották félelemben hasonló incidensek

Korábban beszámoltunk róla, hogy Németországban augusztus 23-án kezdődött a késes támadások sorozata, Solingenben feltételezhetően iszlamista indíttatású támadást követtek el, amely politikai viták sorát váltotta ki. Az üggyel kapcsolatban egy 26 éves férfit vettek őrizetbe, aki három embert ölt meg késsel és nyolc másikat megsebesített.

A solingeni támadás következményeként a német kormány a fegyvertartási szabályok további szigorítását helyezte kilátásba. Nancy Faeser belügyminiszter tervei szerint a jelenlegi tizenkét centiméteres pengehossz helyett hamarosan legfeljebb hat centiméteres pengehosszúságú késeket tarthatnak maguknál az emberek nyilvános helyeken. A veszélyes rugós kések használata pedig általános tilalom alá esne. 

Németországban augusztus 27-én az alsó-rajnai Moersben egy késekkel felfegyverzett férfit lőtt agyon a rendőség. A 26 éves német férfi két késsel a kezében rátámadt a rendőrökre, akik ezután tüzet nyitottak rá. Az incidenst megelőzően már számos segélyhívás érkezett, ugyanis a férfi több járókelőt megtámadott. A nyomozók szerint a késelő mentális problémákkal küzdött.

Augusztus 29-én Recklinghausenben ketten sérültek meg hasonló késes támadás miatt, ott egy 49 éves férfi volt az elkövető az egyik esetnél. A másik esetben egy szintén késsel felfegyverzett 33 éves férfi kezdett ámokfutásba egy lakóházban.

Rovatok