Index Vakbarát Hírportál

Legalább öt nő megerőszakolásával vádolják Mohamed Al-Fayed brit dollármilliárdost

2024. szeptember 20., péntek 08:30

Új, részletes dokumentumfilm készült a milliárdos Mohamed Al-Fayed szexuális visszaéléseiről, amely olyan részletesen foglalta össze a befolyásos üzlettulajdonos legsötétebb bűneit, mint korábban egyik összefoglaló sem. A BBC filmjében öt nő számolt be arról, hogy megerőszakolta őket az egyiptomi származású üzletember.

A BBC vizsgálata szerint több nő is nemi erőszakkal és szexuális zaklatással vádolta meg Mohamed Al-Fayedet, a Harrods brit luxusáruház milliárdos volt tulajdonosát. Öt nő állította, hogy a 2023-ban 94 éves korában elhunyt Al-Fayed megerőszakolta őket, míg mások rémisztő visszaemlékezésekben számoltak be szexuális zaklatásról, mialatt a Harrodsnál dolgoztak.

Mohamed Al-Fayed, a világszerte számos ingatlannal és hajóval rendelkező mágnás 1985 és 2010 között volt a Harrods tulajdonosa. Életének későbbi szakaszában leginkább fia, Dodi és Diana walesi hercegnő románcáról vált ismertté, akik egy tragikus párizsi autóbalesetben vesztették életüket 1997-ben.

A BBC csütörtökön közzétett dokumentumfilmjében, az „Al-Fayed: Predator at Harrods” című alkotásban több mint 20 korábbi női alkalmazott számolt be a szexuális visszaélésekről. A vádak éveken és kontinenseken átívelnek, Londonban, Párizsban, Saint-Tropez-ban és Abu-Dzabiban hangzottak el a panaszok.

Bár nem a BBC az első, amely Al-Fayedet nem kívánt szexuális közeledéssel vagy zaklatással vádolja, ez nyújtja az eddigi legtisztább képet a visszaélésekről, és kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy a nők beszámolóit hogyan tudták olyan sokáig teljesen figyelmen kívül hagyni.

Korábban rágalmazásért perelt

A Vanity Fairben Maureen Orth 1995-ös vizsgálatában egy alkalmazott azt állította, hogy Mohamed Al-Fayed „rendszeresen végigjárta az üzletet, fiatal, vonzó nőket keresve, hogy dolgozzanak az irodájában”, és részletesen beszámolt más problémás viselkedésről is. Akkor Mohamed al-Fayed rágalmazásért perelt, de végül ejtette az ügyet.

A BBC által megkérdezett nők közül sokan névtelenül, álnéven vagy csak a keresztnevüket használva számoltak be a visszaélésekről. Az egyikük, aki az 1990-es években Al-Fayed személyi asszisztenseként dolgozott, arról számolt be, hogy 19 éves korában megerőszakolta őt a londoni lakásában.

„Mohamed Al-Fayed egy szörnyeteg volt, egy szexuális ragadozó, akinek semmilyen erkölcsi iránytűje nem volt” – mondta az egyik áldozat, aki azt állítja, hogy még tinédzser volt, amikor a férfi megerőszakolta. Állítása szerint a londoni luxusáruház összes alkalmazottját „játékszerként” kezelte a férfi, és mindannyian rettegtek tőle.

A nőket kényes nőgyógyászati egészségügyi vizsgálatoknak vetette alá és szexuális úton terjedő betegségekre tesztelte őket, amelyek eredményeit közvetlenül neki küldték el.

Az áruház egykori munkatársai azt is elmondták, hogy Al-Fayed nőkkel szembeni viselkedése teljesen nyilvánvaló volt. „Jól ismert volt, mindenki tudott róla” – mondta a BBC-nek Tony Leeming, aki 1994 és 2004 között osztályvezetőként dolgozott a Harrodsban.

A Harrods bocsánatot kért

A Harrods csütörtökön bocsánatkérő közleményt tett közzé, melyben azt írta, hogy a vállalat „teljesen megdöbbent a Mohamed Al-Fayed által elkövetett állítólagos visszaélések miatt”. „Ezek egy olyan személy cselekedetei voltak, aki vissza akart élni a hatalmával, bárhol is működött, és ezt a leghatározottabban elítéljük” – közölte a vállalat.

Azt is elismerjük, hogy ez idő alatt áldozatait cserbenhagyták, és ezért őszintén elnézést kérünk. Mindent megteszünk azért, hogy ezt helyrehozzuk

– tették hozzá.

A vállalat azt mondta, hogy ma már „egy teljesen más szervezet”, mint aminek Al-Fayed tulajdonosa és irányítója volt, és hozzátette, hogy 2023 óta – amikor új információk láttak napvilágot a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos vádakról – „elsődleges célunk, hogy a lehető leggyorsabban rendezzük a követeléseket, elkerülve az érintett nők számára a hosszadalmas jogi eljárásokat”. Ez az eljárás továbbra is elérhető a Harrods bármely jelenlegi vagy korábbi alkalmazottja számára – tette hozzá a vállalat.

A Harrods utasításokat is közzétett azon volt alkalmazottak számára, akik úgy vélik, hogy Mohamed Al-Fayed szexuális visszaélésének áldozatai lettek: töltsenek ki egy űrlapot, amelyen jelenthetik a vádakat a vállalatnak. A vállalat közölte, hogy a panaszokat egyénileg fogják elbírálni, és ha az áldozatok kártérítést akarnak követelni, akkor erre egy meghatározott eljárás áll rendelkezésre.

A királyi családhoz is közel került

Az egyiptomi születésű vállalkozó 1974-ben költözött Nagy-Britanniába, majd 1979-ben testvéreivel együtt megvásárolta a párizsi Ritz Hotelt. Világszerte olaj-, hajózási, banki és ingatlanügyleteket irányított, a Forbes tavaly 2 milliárd dollárra becsülte nettó vagyonát. Ahogy vagyona nőtt, hírességeknek udvarolt, és egy időre a királyi családhoz is közel került, amellyel leginkább a fia halála kapcsolta őt össze.

Az ezt követő években mohamed al-Fayed a királyi család éles hangú kritikusává vált, akiket a fia és Diana haláláért hibáztatott.

Mohamed Al-Fayedet gyakran pozitív fényben ábrázolták A korona című, Emmy-díjas Netflix-sorozat utolsó évadában, amely Erzsébet királynő és családja életének fiktív változatát mutatta be. A sorozatra reflektálva az egyik nő, aki arról számolt be, hogy Al-Fayed szexuálisan zaklatta őt, a BBC-nek azt mondta: „Nem akarom, hogy valamiféle hősként tekintsenek rá.”

Ebben a cikkben szexuális visszaélés a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.

(Borítókép: Mohamed Al-Fayed 2016. december 6-án Párizsban. Fotó:  Pascal Le Segretain / Getty Images)

Rovatok